Ελλείψεις σε υποδομές και παρατεταμένη ανομβρία μειώνουν μέχρι και 70% την παραγωγή των ελαιοκαλλιεργητών. Ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται και δεν τους αποζημιώνει

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ελλείψεις σε υποδομές και παρατεταμένη ανομβρία μειώνουν μέχρι και 70% την παραγωγή των ελαιοκαλλιεργητών. Ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται και δεν τους αποζημιώνει

 Οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού Άρτας, ενώ χάνουν μέχρι και το 70% της παραγωγής τους δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος με επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε τις σημαντικές ελλείψεις σε θέματα υποδομών άρδευσης που επικρατούν στο Νομό Άρτας, οι οποίες σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε δραστικές απώλειες στην παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στους παραγωγούς και δεν τους αποζημιώνει.

Ο Βουλευτής μεταξύ άλλων ρώτησε τον Υπουργό με ποιούς τρόπους προτίθεται να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς και αν υπάρχουν  επικαιροποιημένες μελέτες στο Υπουργείο για την κατασκευή αντλιοστασίων στην Άρτα και ειδικότερα για τις  ημιορεινές  περιοχές.

 Απαντώντας, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την υποβολή στην Ε.Ε. φακέλου για ΠΣΕΑ ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές. Αναφέρθηκε στα εγγειοβελτιωτικά έργα, για τα οποία «πάνω από ένα ποσοστό 30% με 35% υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις από έργα που είχαν ενταχθεί και βρίσκονται στη διαδικασία πραγματοποίησης». Επιπλέον, υποσχέθηκε έργα υποδομών και ειδικότερα αρδευτικά και αντλιοστάσια. Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στην E.E. για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών λόγω κλιματικών αλλαγών.

Ανταπαντώντας, ο κ. Στύλιος ζήτησε από τον Υπουργό, δεδομένου ότι το φαινόμενο μείωσης της παραγωγής θα εμφανίζεται όλο και συχνότερα λόγω των κλιματικών αλλαγών, να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε μετά από κάποια συγκεκριμένα ελάχιστα ποσά βροχόπτωσης ή και ανομβρίας για συνεχόμενους μήνες να μπορούν να αποζημιώνονται οι ελαιοκαλλιεργητές από τον ΕΛΓΑ. Τέλος ζήτησε από τον Υπουργό να θίξει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα οποία θα δίνονται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Ο Γιώργος Στύλιος δήλωσε:  «‘Ένα είναι σίγουρο. Οι υποσχέσεις του Υπουργού είναι πολλές και καλά κρατούν. Συνεπώς η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε… Οι αγρότες δεν θα εξαπατηθούν για δεύτερη φορά».

 

Το σχετικό video είναι διαθέσιμο μέσω του link: https://youtu.be/5hyVDrg-EKc