Άλλη μια χαμένη ευκαιρία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Πρόχειρο και χωρίς προοπτική για τους νέους επιστήμονες το ν/σ για την έρευνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Πρόχειρο και χωρίς προοπτική για τους νέους επιστήμονες το ν/σ για την έρευνα

Στη Βουλή μίλησε χθες για την έρευνα ο Γιώργος Στύλιος. Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβατισμό, συγκεντρωτισμό και μικροδιαχείριση.

Σύμφωνα με τον κύριο Στύλιο, ο νέος οργανισμός στηρίζεται σε δάνειο 240 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ, δεν έχει οργανόγραμμα, δεν υπάρχει μηχανισμός μέτρησης της απόδοσής του και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι βιώσιμο. Συνεπώς είναι εύλογο το ερώτημα πώς θα αποπληρωθεί το δάνειο για τη λειτουργία του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση δημοσίευσης στην πλατφόρμα «Διαύγεια» θα υπάρχει αδιαφάνεια. Στο τέλος τα δάνεια και τα έξοδα θα τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός, ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ο Βουλευτής τόνισε το νομοσχέδιο δεν απαντά στα ουσιαστικά προβλήματα της έρευνας στη χώρα μας. Συνεπώς, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαρροής νέων επιστημόνων μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την απορρόφησή τους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat του 2016, ένας στους δύο νέους πτυχιούχους της χώρας μας δεν μπορεί να βρει εργασία. Στην πατρίδα μας παράγουμε επιστήμονες, πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και στο τέλος φτάνουμε να υπάρχει ένα κενό. Γιατί, υπάρχει αυτό κενό; Διότι δεν έχει γίνει η σύνδεση με την επιχειρηματικότητα, με την τοπική παραγωγή, με την εξωστρέφεια και την χρηστικότητα των παραγόμενων αποτελεσμάτων. Καμία συνέργεια ή συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, με την αγορά εργασίας, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και με τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτά δεν αναφέρονται μέσα στο νομοσχέδιο και δεν υπάρχουν καν ως σκέψη. Αντίθετα, σε περίοδο κρίσης, τα όποια ποσά θα διατεθούν, θα πρέπει να έχουν θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία και στις θέσεις εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και στο τοξικό για το επιχειρείν περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. «Επικρατεί Υψηλή φορολόγηση και αστάθεια στο οικονομικό κλίμα. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες εργοδοτικές, ασφαλιστικές και εισφορές». Σε μια ιστορική καμπή που η χώρα πρέπει να ανοίξει τις πύλες της στον ανταγωνισμό, η Κυβέρνηση πολιτεύεται σε όλα με εσωστρέφεια και συντηρητισμό, δίνοντας σε όλα τα μέτωπα μια μάχη οπισθοφυλακών. Το πολιτικό της κεφάλαιο έχει εξαντληθεί όπως και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας απέναντί της.