Σε μαρασμό οδηγούνται οι ερευνητικοί οργανισμοί της Δυτικής Ελλάδας

stylios_533_355

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το θέμα της υποχρηματοδότησης και της γενικότερης απαξίωσης των ερευνητικών οργανισμών της Δυτικής Ελλάδας έφερε στη Βουλή ο Γ. Στύλιος με σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ειδικότερα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο παράρτημα ΙΜΒΒ/ΙΤΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου (Ιωάννινα), τα ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και το Παράρτημα ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Πύλο).

Με το  νόμο 4386/2016, αναφέρει ο κ. Στύλιος, καταργήθηκαν τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί ΠΣΕΚ για τα παραπάνω παραρτήματα. Η διοικητική τους εξάρτηση από ερευνητικά κέντρα που εδρεύουν αλλού οδηγεί σε υποβάθμιση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταφοράς των δραστηριοτήτων αλλά και των πόρων τους προς τις έδρες τους.

Επιπλέον, ο Ν. 4310/2014 προέβλεπε την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) στο οποίο στόχος ήταν να ενταχθεί το ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ. Με το νόμο 4386/2016, η ίδρυση του ανεστάλη μέχρι 31/12/2016.

Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος μεταξύ άλλων ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να αναβαθμίσει τα ανωτέρω παρατήματα σε αυτόνομα ινστιτούτα και αν θα προχωρήσει στην έναρξη λειτουργίας του ΕΚΕΔΕ. Αιτήθηκε επιπλέον την κατάθεση εγγράφων σχετικά με κάθε είδους χρηματοδότηση που έλαβαν τα ανωτέρω  ινστιτούτα και τα παραρτήματά τους τα τελευταία πέντε έτη.