Μείωση της φορολόγησης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Μείωση της φορολόγησης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η μείωση της φορολόγησης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αναγκαία. Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος. Από πέρυσι οι χώρες που υπάγονται στον ΟΟΣΑ επικέντρωσαν τις φορολογικές τους μεταρρυθμίσεις στην ενίσχυση και τη στήριξη της ανάπτυξης, μειώνοντας την φορολόγηση. Στο επίκεντρο ήταν η μείωση της φορολογίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις και η μερική αύξηση των εσόδων από την κατανάλωση και τους περιβαλλοντικούς φόρους.

 

Στις χώρες που μειώθηκε η φορολογία των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται και χώρες που ήταν σε μνημόνιο ή σε οικονομική κρίση όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και η Ιταλία, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μέσα σε αυτό το γενικότερο περιβάλλον, αναφέρει ο κύριος Στύλιος, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% το 2015. Ακόμα και για τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) στις οποίες στηρίζουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα πολλοί νέοι, ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε στο 29% και η προκαταβολή φόρου στο 100% με αποτέλεσμα τον πρώτο χρόνο κερδοφόρας λειτουργίας ο συνολικός φόρος να προσεγγίζει το 58%.

 

Στη συνέχεια, ο κος Στύλιος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εκροής των νέων και της υψηλής ανεργίας.  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση, τη στιγμή που ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης είναι 2%. Καταλήγοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Προτίθεστε να λάβετε μέτρα προκειμένου να μειωθεί η φορολόγηση στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
  • Εάν ναι ποια είναι αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους;
  • Ποια φορολογικά κίνητρα προτίθεστε να προσφέρετε προκειμένου να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητά τους;