Δελτίο Τύπου- Κίνδυνος για τη φέτα από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

stylios-giorgos-photo

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος, σε συνεργασία με άλλους Βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει η φέτα από την κατάργηση των Γεωγραφικών ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.

Ο κ. Στύλιος επισημαίνει ότι στόχος των διαβουλεύσεων είναι η περαιτέρω προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ωστόσο, έχουν τεθεί από Αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την Ε.Ε., θα πλήξουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και κεκτημένες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανάμεσα στις αμερικανικές αξιώσεις περίοπτη θέση κατέχει η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, ανάμεσα στα προϊόντα που απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη υπαναχώρηση της Ε.Ε. στο ζήτημα αυτό είναι η Ελληνική φέτα. Στις ΗΠΑ, όπως και στον Καναδά, πωλούνται ελεύθερα τυριά, τα οποία παρασκευάζονται εκεί από αγελαδινό γάλα, και φέρουν αυθαίρετα την ονομασία «φέτα». Η κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης θα σημάνει τη δυνατότητα αυτά τα τυριά να εισάγονται σε όλη την Ευρώπη, ως «φέτα». ‘Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom, έχει ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή «αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα».

Κάτι τέτοιο είναι εύλογο ότι θα επέφερε έναν πραγματικό «Αρμαγεδδώνα» στην ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ οι εξαγωγές τυριών αφορούν τη φέτα σε ποσοστό πάνω από 70% και η αξία τους ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις χώρες εξαγωγής.

Τελειώνοντας, ο κ. Στύλιος αναφέρει ότι οπως διεφάνη και στη πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), στη Ρίγα της Λετονίας, η κατάσταση είναι οριακή. Εάν δεν υπάρξει ταχεία και συντονισμένη αντίδραση, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που πλήττονται από την επαπειλούμενη κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης- το «έγκλημα» μπορεί να συντελεστεί οποιαδήποτε στιγμή.