Σημεία Ομιλίας του Γ. Στύλιου στη Βουλή για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου «Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε σε όσους έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση μια 2η ευκαιρία, έτσι ώστε ένα μέρος της παραγωγικής Ελλάδας να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της»

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Σημεία Ομιλίας του Γ. Στύλιου στη Βουλή για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου

«Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε σε όσους έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση μια 2η ευκαιρία,  έτσι ώστε ένα μέρος της παραγωγικής Ελλάδας να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της»

 

Για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών μίλησε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε αρχικά στο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έφτασαν στην πτώχευση, καθώς και στους μισθωτούς που έχασαν τις δουλειές τους λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Επισήμανε ότι στη χώρα μας η λέξη πτώχευση είναι συνυφασμένη με την αποτυχία και την οικονομική περιθωριοποίηση. «…Είναι ένα στίγμα που ακολουθεί τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τα παιδιά τους, για χρόνια, όταν σε άλλες χώρες είναι ένας επίπονος, δύσκολος σταθμός της επαγγελματικής τους πορείας και διαδρομής. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο ορατό στις μικρές τοπικές κοινωνίες, στην ελληνική επαρχία, στην περιφέρεια, που βλέπουμε διάσπαρτα «κουφάρια» εταιριών που στοιχειώνουν, εντός εισαγωγικών, ανθρώπους και την αποτυχία τους…». Ως κοινωνία, επισήμανε ο κ. Στύλιος,  οφείλουμε αυτό να το αλλάξουμε. «…Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί προς αυτήν την κατεύθυνση αλλάζοντας το πτωχευτικό δίκαιο. Έχουμε, την υποχρέωση να δώσουμε σε όσους έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση μια δεύτερη ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και όλα τα σύγχρονα μέσα, που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό τοπίο, έτσι ώστε ένα μέρος της παραγωγικής Ελλάδας να ξαναμπεί στο παιχνίδι, να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το χρόνιο πρόβλημα της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, που περιορίζει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και στερεί πολύτιμους πόρους από αναπτυξιακές δράσεις. Παράλληλα, διαμορφώνονται διαφανείς κανόνες και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ενώ δημιουργούνται κίνητρα για επενδύσεις…».

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο όγκο υποθέσεων στα ειρηνοδικεία της χώρας, που αφορούν τον νόμο Κατσέλη. «…Πάνω από 85.000 υποθέσεις εκκρεμούν και εκεί είναι εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας, άνθρωποι οικογενειάρχες και ζουν κάθε μέρα με αυτή τους την έγνοια. Έχουμε, λοιπόν, μία πλήρη διοικητική αδυναμία με τα σημερινά εργαλεία…». Τόνισε ότι η Κυβέρνηση με τη νομοθετική της πρωτοβουλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει σήμερα ολιστικά το πρόβλημα, μέσα από διάλογο και καλή θέληση. «…Γίνεται συνεπώς πράξη η παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με την εισαγωγή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα τόσο σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους, τους χρηματοδοτικούς φορείς, το δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Με την αναμόρφωση του υπάρχοντος πτωχευτικού πλαισίου, για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα πτωχευτικής ικανότητας σε κάθε φυσικό πρόσωπο, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης, προλαμβάνοντας την απαξίωση της πτωχευτικής περιουσίας και επιτρέποντας την επαναφορά των παραγωγικών μέσων σε χρήση. Στη λογική της παροχής δεύτερης ευκαιρίας προβλέπεται ότι οφειλέτης φυσικό πρόσωπο δεν χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του και συνεπώς, μπορεί να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία μεταπτωχευτικής περιουσίας…».

Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε  στους βασικούς άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας: «…Η πρόληψη, ώστε να μην φτάνουμε στις δύσκολες και δυσάρεστες συνθήκες, η αντιμετώπιση προς τη βελτίωση και ταχύρρυθμη διαδικασία πτώχευσης και η επανεκκίνηση προς τη δεύτερη ευκαιρία. Αξίζουν αναφορά οι ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί, όσον αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες…». Η Κυβέρνηση, επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Βουλευτής, συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, παράλληλα με τις κρίσεις, οι οποίες έρχονται χωρίς δική της ευθύνη και τις οποίες αντιμετωπίζει με επιτυχία. Το οφείλει αυτό στους Έλληνες πολίτες που την εμπιστεύτηκαν. Εχθρός μας είναι τα προβλήματα του τόπου και αυτά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και στο τέλος ο λαός θα μας κρίνει όλους.