Μετατρέπουμε το Κτηματολόγιο σε επενδυτικό εργαλείο

“Μετατρέπουμε το Κτηματολόγιο σε επενδυτικό εργαλείο” Άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο “The President”

Μετατρέπουμε το Κτηματολόγιο σε επενδυτικό εργαλείο

Ο Σίσυφος ήταν μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας. Για την ασεβή του συμπεριφορά έναντι των θεών του Ολύμπου είχε καταδικαστεί σε μια «αιώνια» τιμωρία: να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα ξανακυλούσε κάτω και έπρεπε να την ανεβάσει ξανά.

Με τον Σίσυφο νιώθουν να ταυτίζονται πολλοί συμπολίτες μας όταν έρχονται αντιμέτωποι με το Κτηματολόγιο και τις διαδικασίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορία του Κτηματολογίου στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα με Βασιλικό Διάταγμα επί Όθωνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 1836. Στην μεταπολεμική Ελλάδα το εγχείρημα της Κτηματογράφησης ξεκίνησε 25 χρόνια πριν. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Παραμένουμε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς Κτηματολόγιο.

Μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, έχουμε θέσει ως στόχο να αλλάξουμε ριζικά αυτή την εικόνα και να ολοκληρώσουμε το έργο σύντομα. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί το Κτηματολόγιο για το 33% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ ήδη κτηματογραφείται το επιπλέον 60% των δικαιωμάτων. Για το υπολειπόμενο 7% προβλέπεται η ανάθεση του έργου κτηματογράφησης μέσα στους προσεχείς μήνες. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το Κτηματολόγιο αποτελεί το μεγαλύτερο εν εξελίξει διοικητικό́ έργο της χώρας.  Αφορά́ πάνω από́ 40 εκατ. ιδιοκτησίες, το σύνολο του ενεργού́ πληθυσμού́, και αποτυπώνει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης μια από τις βασικές αποστολές  μας  είναι  πριν από την μετατροπή οποιασδήποτε διαδικασίας σε ψηφιακή, αυτή να απλοποιείται, προκειμένου να αποφεύγεται η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Δουλεύουμε μεθοδικά προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα Κτηματολόγιο, το οποίο με αιχμή τις ψηφιακές του υπηρεσίες, θα επιτρέπει σε πολίτες και επαγγελματίες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους απλά και γρήγορα. Επιστέγασμα σε αυτή μας την προσπάθεια αποτελεί η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr). Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς μέσω του gov.gr παρέχονται σήμερα περισσότερες από 15 υπηρεσίες σχετικές με το Κτηματολόγιο, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική δήλωση Κτηματολογίου, η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων και  το αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

Ανάμεσα στις βασικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου συγκαταλέγεται και το  Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ). Πρόκειται για έγγραφο απαραίτητο για κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά ακίνητο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η κτηματογράφηση, καθώς και για τη συζήτηση υποθέσεων, που έχουν ως αντικείμενο σχετικά εγγραπτέα δικαιώματα στα κτηματολογικά βιβλία, ενώπιον των Δικαστηρίων. Από τη Δευτέρα 26 Απρίλου, το ΠΚΑ εκδίδεται πλέον και ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gov.gr. Η νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία έρχεται σε συνέχεια της προ ημερών αναβάθμισης της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr). η οποία  παρέχει  δωρεάν περιήγηση σε χαρτογραφικό υλικό όλης της χώρας.  Στις πρόσφατες υπηρεσίες συγκαταλέγεται και η δυνατότητα του εξ αποστάσεως ελέγχου, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μέσω του ktimatologio.gov.gr, στο 1/3 (προς το παρόν), των δικαιωμάτων επί των ακινήτων στην επικράτεια, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση στο αντίστοιχο Κτηματολογικό Γραφείο. Εξασφαλίζεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (οι οποίες θα ταυτοποιούνται με κωδικούς από τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς τους συλλόγους και τα επιμελητήρια), ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Σταδιακά επιτρέπουμε την απομακρυσμένη πρόσβαση στους επαγγελματίες (δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές) στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου. Πλέον ο πολίτης ή ο επαγγελματίας θα εξυπηρετείται από το χώρο του, χωρίς ταλαιπωρία και συνωστισμό.

Οι ψηφιακές αυτές υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς. Για παράδειγμα σύντομα θα παρέχεται το πιστοποιητικό NATURA. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει εάν η θέση ενός ακινήτου είναι εντός ή εκτός των θεσμοθετημένων ορίων του εθνικού καταλόγου του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA. Η διαδικτυακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού, θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία με την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ζητούμενο είναι μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών να κάνουμε το Κτηματολόγιο εύχρηστο και προσιτό όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται γύρω από τα ακίνητα, μετατρέποντάς το σε αναπτυξιακό και επενδυτικό εργαλείο. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλουμε έναν οργανισμό που τόσα χρόνια έχει συνδεθεί με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, να τον ανάγουμε σε εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Με όπλο την τεχνολογία, το σχέδιο και την αποφασιστικότητά μας θα τα καταφέρουμε.

link άρθρου shorturl.at/mswFZ

Σχετικό link άρθρου: https://bit.ly/3ocYCuE