Μια επιτυχημένη εκδήλωση. Nέα Κ.Α.Π, ΑΡΤΑ: το παρόν και το μέλλον των αγροτών µας

 

1 2
3 4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Μια επιτυχημένη εκδήλωση. Nέα Κ.Α.Π, ΑΡΤΑ: το παρόν και το μέλλον των αγροτών µας

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιώργος Στύλιος με θέμα «Nέα Κ.Α.Π, ΑΡΤΑ: το παρόν και το μέλλον των αγροτών µας», το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στην αίθουσα Επιμελητηρίου Άρτας. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για την ανάπτυξη και το μέλλον του αγροτοκτηνοτροφικού  τομέα είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Αξίζει να είναι κάποιος σήμερα αγρότης;
  • Γιατί ένα νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή;
  • Γιατί ένας νέος άνθρωπος να συνεχίσει την δουλειά του πατέρα του;
  • Γιατί να αφιερώσει μόχθο και ιδρώτα, καθημερινή παρουσία στην ύπαιθρο και να μην γυρίσει στην πόλη, να δουλέψει σε εποχικά και ευκαιριακές δουλειές, να ζει από τα επιδόματα που μοιράζει η σημερινή κυβέρνηση; Λιγότερο θα κουράζεται και περισσότερα θα βάζει στην τσέπη του.
  • Έχει μέλλον ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας;

«Με τη σημερινή κατάσταση και τη σημερινή πολιτική δεν θα υπάρχει αύριο πληθυσμός ικανός να στηρίξει αξιόπιστα τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Άρα πρέπει πρώτα από όλα για να υπάρχει αγροτική παραγωγή, να υπάρχουν αγρότες. Με τα σημερινά δεδομένα όλα αυτά τίθενται σε κίνδυνο. Με τους φόρους, το κόστος παραγωγής και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση δύσκολα θα παραμείνει κάποιος στην ύπαιθρο. Ο προϋπολογισμός της  ΚΑΠ 2021-2027, ανέφερε ο κ. Στύλιος, θα είναι μειωμένος κατά 2,3 δις € σε σχέση με αυτόν της την τρέχουσας. «Επιπλέον, στη νέα ΚΑΠ, το κενό που αφήνει στα έσοδα της Ε.Ε. η αποχώρηση της μεγάλης Βρετανίας εκτιμάται περί τα 12-15 δις € ετησίως και θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα 27 μέλη. Σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης περίπου 4 δις ευρώ του Π.Α.Α. 2014-2020 παραμένουν αναξιοποίητα στερώντας σημαντική ρευστότητα στην αγορά. Η χαμηλή αυτή απορρόφηση μπορεί να οδηγήσει σε περεταίρω μείωση της χρηματοδότησης της χώρας μας δεδομένου ότι τα άλλα κράτη μέλη θα έχουν το επιχείρημα ότι δεν αξιοποιούμε τα χρήματα που μας δίνονται».

 

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Κώστας Αναγνώστου, σύμβουλος για Ευρωπαϊκά προγράμματα και βασικός συντάκτης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης των ετών 2014-2020. Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τα κίνητρα που παρέχει το νέο Π.Α.Α στις τοπικές κοινωνίες για στήριξη και ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, την ανάπτυξη των Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, τη χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών και της ψηφιακής γεωργίας, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης απόκτησης γης, αγοράς ζωικού, φυτικού και μελισσοκομικού κεφαλαίου. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να είναι σε θέση  να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.

 

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κύριος Μανώλης Κεφαλογιάννης,  ο οποίος συμμετέχει σε όλες τις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα. Ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάγκη για εκσυγχρονισμό, σωστή καθοδήγηση, καθημερινή ενημέρωση και παροχή σωστών και έγκαιρων δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών προς γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ο κ. Ευρωβουλευτής, τόνισε την ανάγκη συνεργειών μεταξύ των παραγωγών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Όσο δύσκολοι και αν είμαστε σαν χαρακτήρες οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Μόνο μέσω συνεργατικών σχημάτων όπως για παράδειγμα τις  ομάδες παραγωγών θα εξασφαλιστεί η εξωστρέφεια και η επάρκεια σε μεγάλες ποσότητες ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων που απαιτούν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων του εξωτερικού». Ο κ. Κεφαλογίαννης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα επενδύσεων σε αρδευτικά έργα και αρδευτικά συστήματα για τον νομό Άρτας, επενδύσεις οι οποίες άλλωστε προβλέπονται και στο νέο Π.Α.Α..

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις, κρίσιμα ζητήματα και προβληματισμούς που έθεσαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.