Συνέντευξή του Υφυπουργού Ψηφιακής Ανάπτυξης και Βουλευτή Άρτας κ. Γ. Στύλιου στην εφημερίδα Δημοκρατική Φωνή της Ηπείρου

  • Η χώρα σταδιακά επέστρεψε σταδιακά στην κανονικότητα;  Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα; 

Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τον τελευταίο χρόνο, ασυνήθιστες και δεν μιλώ μόνο για την χώρα μας. Η επιστροφή στην κανονικότητα, με κανόνες είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Όμως δεν πρέπει να περάσουμε τα λάθος μηνύματα. Η πανδημία είναι εδώ και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα μαζί της. Η κυβέρνηση κινείται πάντα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας και τήρηση των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτή την περιπέτεια. 

  • Η αγορά, η οικονομία και η κοινωνία είναι ιδιαίτερα πιεσμένη. Η αποσυμπίεση πως θα γίνει; Υπάρχουν εργαλεία;  

Η κυβέρνηση στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας με ένα πακέτο 37 δις ευρώ πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με τα μέτρα αυτά περιορίστηκε σημαντικά το βάθος της ύφεσης και η διόγκωση της ανεργίας. Συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης, μόλις την προηγούμενη Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών μέχρι 240 δόσεις για δημόσιο και  ασφαλιστικά ταμεία και 420 δόσεις για τράπεζες. Στόχος μας με τα μέτρα αυτά ήταν να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας ζωντανό, ενώ με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (30,5 δις ευρώ) να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η πρώτη εκταμίευση ύψους 4 δις καθώς  η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που κατέθεσε εθνικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε και εργαλεία στα χέρια μας αλλά και σχέδιο για να τα χρησιμοποιήσουμε. 

  • Σας φοβίζει το ενδεχόμενο αυτή η πίεση που υπάρχει στους πολίτες να φθείρει περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης;

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει φθαρεί παρά τα πρωτόγνωρα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει. Και αυτό γιατί πρώτον οι πολίτες κρίνουν θετικά τη διαχείριση της πανδημίας και δεύτερον γιατί αξιολογούν την κυβέρνηση ως τη μόνη αξιόπιστη και ικανή πολιτική δύναμη για να βάλει τη χώρα σε δημιουργική τροχιά την επόμενη μέρα.  Η αξιωματική αντιπολίτευση τρέφεται από την καταστροφολογία και την αποτυχία, οι πολίτες όμως είναι αλλού. Θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν.  Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Το 2021 δεν είναι 2015.  

  • Φθορά η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει με βάση τους αναλυτές και δημοσκόπους. Μήπως αυτή η κατάσταση σας καθησυχάζει και δεν βλέπετε τα όποια λάθη σας;

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε, λόγω της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να ορθώσει δημιουργικό λόγο. Προφανώς και κάθε κυβέρνηση πρέπει στην πορεία να διορθώνει τα όποια λάθη της. Ο μεγάλος μας όπως αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, τα fake news της Κουμουνδούρου και η ακραία ρητορική τους. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας όπου θα ανοίξει ένας δημιουργικός κύκλος για όλες τις χώρες και εμείς θα πρέπει εμείς να πάρουμε το μερτικό που μας αναλογεί. Αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους, την αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε για να αφήσουμε οριστικά πίσω τη δεκαετή κρίση και να αλλάξουμε τη χώρα.  Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.  

  • Κλείνουμε σιγά- σιγά δύο έτη διακυβέρνησης ΝΔ. Τα υπέρ και τα κατά; 

Θα ήθελα απλά να αναφερθώ στις προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διετία: το μεταναστευτικό και τα γεγονότα του Έβρου, την κρίση με την Τουρκία και ασφαλώς την πανδημία του κορωνοϊού. Και όλα εκτός προγράμματος, εκτός ατζέντας. Σε όλες αυτές τις κρίσεις η χώρα στάθηκε όρθια. Στον Έβρο προασπίσαμε τα σύνορά μας, στην κρίση με την Τουρκία αναπτύξαμε διπλωματικό κεφάλαιο και στείλαμε παντού το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα με ισχυρούς συμμάχους και αποτρεπτική ισχύ. Στην πανδημία, που ακόμα δεν έχουμε τελειώσει μαζί της, είμαστε από μέσα στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Οι πολίτες όλα αυτά τα αντιλαμβάνονται και αποτυπώνονται σε όλες τις μετρήσεις ποσοτικές και ποιοτικές.  

  • Έχει αντοχές η κυβέρνηση για μεγάλες ανατροπές και ρήξεις; Ρωτώ διότι το εργασιακό είναι ένα από αυτά τα θέματα που άλλη κυβέρνηση – ακόμα και επί ΝΔ- δεν είχε ακουμπήσει ειδικά στον πυρήνα της.

Η εργατική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει από το 1982, αλλά σε ορισμένα θέματα από το 1966 ή από το 1920! Όταν δεν υπήρχαν, όχι μόνο το ίντερνετ και η τηλεργασία, αλλά και όταν συνολικά η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετική. Περιμένει κανείς να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα με όπλα της δεκαετίας του 80; Ας αντιληφθούμε ότι η στασιμότητα δεν είναι φιλολαϊκή πολιτική. Με το νέο εργασιακό εισάγουμε καινοτόμες ρυθμίσεις όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ένα βασικό εργαλείο πάταξης της «μαύρης» εργασίας, όπως και ρυθμίσεις για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Θεσπίζουμε κανόνες για την τηλεργασία, εισάγουμε μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης, κλπ. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ  απαντά με fake news περί κατάργησης του 8ωρου και επιστροφής στον μεσαίωνα. Καμία πρόταση καμία θέση. Μόνο άρνηση, τέλμα και στασιμότητα.  

  • Μια μεγάλη νίκη της κυβέρνησης ήταν μέσα στην πανδημία ήταν η ψηφιακή διακυβέρνηση. Είστε υφυπουργός σε ένα κομβικό υπουργείο. Ποιες οι βασικές προτεραιότητες; 

Βασική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα από ένα ψηφιακό κράτος. Ως ενδεικτικό παράδειγμα των νέων ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών που σχεδιάζουμε αναφέρω την επιχείρηση «Ελευθερία» όπου η όλη διαδικασία των ραντεβού για τον εμβολιασμό γίνεται ηλεκτρονικά ενώ ο πολίτης ενημερώνεται σε κάθε στάδιο. Στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες πάνω από 1150 υπηρεσίες, και συνεχώς αυξάνουν. Στηρίζουμε και ενισχύουμε την καινοτομία και εντάσσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτοματοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες ή τις διαδικασίες καλύπτοντας κενά δεκαετιών με γοργούς ρυθμούς. 

  • Ελληνικό Κτηματολόγιο. Δύσκολη εξίσωση; 

Tο Κτηματολόγιο αποτελεί το μεγαλύτερο εν εξελίξει διοικητικό project της χώρας (ανάλογο σε εύρος και πολυπλοκότητα με αυτό του μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού) καθώς αφορά πάνω από 40 εκατομμύρια ιδιοκτησίες, το σύνολο του ενεργού πληθυσμού και ακουμπά κάθε πτυχή της ελληνικής επικράτειας. Συνδέεται δε με κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας όπως η χωροταξία, οι χρήσεις γης, το Περιβάλλον, η ακίνητη ιδιοκτησία και η προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την κτηματογράφηση στη χώρα.  Και αυτό θα πετύχουμε μέσω της  απλοποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, του μετασχηματισμού των παλιών Υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία και της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των ενδιαφερόμενων από το γραφείο τους στα δεδομένα, δωρεάν,  με ασφάλεια και διαφάνεια. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την μετάβαση στο Ψηφιακό Κτηματολόγιο, με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.    

  • Οι δυσκολίες του Κτηματολογίου; Θα το δούμε και πότε ολοκληρωμένο; 

Οι δυσκολίες είναι πολλές, έχουν να κάνουν σχέση με την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, την γραφειοκρατία, τις δικαστικές εκκρεμότητες, τον αργό ρυθμό σε αρκετές περιοχές με τον οποίο οι πολίτες δηλώνουν τις περιουσίες τους. Κακά τα ψέματα το Κτηματολόγιο είναι συνυφασμένο στην συνείδηση του κόσμου με ταλαιπωρία. Αυτή την εικόνα αλλάζουμε σταδιακά με σύμμαχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί το Κτηματολόγιο στο 33% της χώρας, ενώ ήδη κτηματογραφείται το 60%, ενώ για το υπόλοιπο 7% προβλέπεται ανάθεση μέσα στους επόμενους μήνες. Άμεσα υλοποιούμε το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων ύψους 200 εκ ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αυξήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr. Προχωρούμε μπροστά, συντεταγμένα με δύο στόχους: να κάνουμε το Κτηματολόγιο εύχρηστο και προσιτό σε πολίτες και επαγγελματίες και να επιταχύνουμε την πορεία της κτηματογράφησης για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2024.   

  • Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι μπορεί να προσδοκά η Ήπειρος από το Ταμείο Ανάκαμψης; 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι να είναι μεγάλου μεγέθους (δεκάδων εκατομμυρίων €) και ώριμα από μελέτες. Δυστυχώς, με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέφθηκε καμία μελέτη για μεγάλα έργα στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο Ταμείο. Το υπουργείο υποδομών έχει στο προγραμματισμό του μια σειρά σημαντικών έργων για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθεί η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και η στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους φορείς της Ηπείρου για τον σχεδιασμό των σημαντικών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας. 

  • Ποιο το κυβερνητικό αποτύπωμα δυο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ στο νομό Άρτας; 

Η πανδημία του COVID-19 σε μεγάλο βαθμό καθοδήγησε τις προτεραιότητές μας προς τη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας.  Προς την κατεύθυνση αυτή προκηρύξαμε 13 μόνιμες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, ενώ θα προσληφθούν πάνω από 30 άτομα όλων των ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων ως επικουρικό προσωπικό. Επιπλέον αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας με την ανανέωση των μηχανημάτων τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου. Όσον αφορά τα έργα υποδομών, αναφέρω ενδεικτικά: τις πρόσφατες χρηματοδοτήσεις για μικρά και μεγάλα έργα στους δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, τον προγραμματισμό έργων συνολικού ύψους 1,2 εκ. ευρώ για μελέτες αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων στην Π.Ε Άρτας, την παράκαμψη του Αθαμανίου, το λιμάνι στην Κόπραινα, το σχεδιασμό μετατροπής του ημικόμβου σε κόμβο στο Κομπότι, το κτίριο του παλιού δικαστηρίου στο κέντρο της Άρτας, την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην πλατεία Ζέρβα, την οδική σύνδεση της Άρτας με την ορεινή Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία κλπ.

  • Υπάρχει ανησυχία σε πολλούς για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα. Βάσιμη η ανησυχία;

Έχω δηλώσει και παλαιότερα ότι είμαστε εδώ για να επιτύχουμε κάτι καλύτερο για την Άρτα και τα Πανεπιστημιακά της Τμήματα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιούργησε πάνω από 20 Γεωπονικές Σχολές στην χώρα, με συνέπεια να μην υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών. Τα τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών  καθώς και το Μουσικών Σπουδών προσελκύουν φοιτητές και συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη μέσω συνεργειών και κοινών δράσεων. Οφείλουμε οι φοιτητές μας να σπουδάζουν σε σχολές με υποδομές που θα προσφέρουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

  • Με την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου να περιμένουμε θετικά νέα ή μιλάμε για βαλτωμένο έργο;

Είμαστε στη φάση σύνταξης μελέτης. Αυτή τη στιγμή εκπονείται η μελέτη, ένα έργο προϋπολογισμού τεσσάρων έως πέντε εκατομμυρίων €. Ακολουθεί η εξασφάλιση των πιστώσεων και η δημοπράτηση του έργου. Δεν μιλάμε για διαδικασίες που έχουν βαλτώσει, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για την αποπεράτωση του έργου.