Χαιρετισμός για την 100στη επέτειο της ίδρυσης του πρώτου Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν

 

IMG_0619 IMG_0615
IMG_0623 IMG_0622

 

Είχα την χαρά και την τιμή να εκπροσωπήσω τη Νέα Δημοκρατία σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία Αζερμπαϊτζάν  με αφορμή την 100στη επέτειο της ίδρυσης του πρώτου Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού μου προς τον κ. Πρέσβη και τους επίτιμους καλεσμένους:

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Νιώθω μεγάλη χαρά αλλά και τιμή που μου δώσατε τη δυνατότητα να παρευρεθώ στην 100στη επέτειο της ίδρυσης του πρώτου Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Μετά την επανάσταση του 1917, όταν σε όλα τα τμήματα της τότε Ρωσικής αυτοκρατορίας, επικρατούσε χάος και αναταράξεις, ο λαός σας έλαβε την απόφαση να ζήσει ως ανεξάρτητο κράτος. Το σύνθημα «Ελευθερία στους ανθρώπους, ανεξαρτησία στα έθνη» των  τότε ιδρυτών του σύγχρονου κράτους του Αζερμπαϊτζάν είναι πρωτοπόρο ακόμη και για τις ημέρες μας.

Το 1918, η χώρα σας, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της, έγινε το πρώτο δημοκρατικό κράτος στο Μουσουλμανικό κόσμο. Θέσατε τότε ισχυρότατες βάσεις κοινοβουλευτικού πολιτισμού. Οι γυναίκες του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν το δικαίωμα της ψήφου νωρίτερα από ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Όλοι οι πολίτες απέκτησαν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, φύλου και θρησκείας.

Με την ίδρυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Διακοινοβουλευτικής Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας στο Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν το 2000, δόθηκε η δυνατότητα της μεταξύ μας  συνεργασίας σε ποικίλους τομείς. Από τότε έγιναν αρκετά βήματα. Ωστόσο, τα περιθώρια για την ενδυνάμωση του κλίματος φιλίας και συνεργασίας  μεταξύ των χωρών μας είναι πάρα πολλά.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα ότι ουσιαστικοί δεσμοί και δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν να καλλιεργηθούν ανάμεσα στους λαούς μας μέσω εποικοδομητικής συνεργασίας σε τομείς όπως:

 

  • Η αμφίδρομη μεταφορά τεχνολογίας, έρευνας και τεχνογνωσίας. Συνεργασίες σε τομείς όπως η για παράδειγμα η ενέργεια, μπορούν να οδηγήσουν στη δραστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω της ανάπτυξης έξυπνων συστημάτων διανομής, αποθήκευσης και μεταφοράς.
  • Η προαγωγή των επιχειρηματικών επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας.
  • Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών μας.
  • Η από κοινού παραγωγή ανταγωνιστικών, ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων που θα συνεισφέρουν μέσω ειδικών εμπορικών συμφωνιών στην αύξηση του ΑΕΠ και των δύο χωρών.

 

Σύμφωνα με πρόσφατο report του ΕλληνοΑζέρικου Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου το Αζερμπαϊτζάν είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ταξιδιωτικές και τουριστικές οικονομίες. Δεδομένου ότι και για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της οικονομίας μας, τουριστικές ανταλλαγές τύπου city break μεταξύ των δυο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικό τρόπο προσέγγισης των δυο λαών και ενίσχυσης των μεταξύ μας δεσμών φιλίας.

 

Μόνο μέσω της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού θα προκύψουν γερά θεμέλια, πάνω στα οποία θα χτιστούν ουσιαστικές εμπορικές, και επιχειρηματικές συμφωνίες.

 

Καταλήγοντας, για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Εύχομαι στο λαό σας και την όμορφη χώρα σας, ειρήνη ευημερία και πρόοδο. Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε δράση που προάγει την ουσιαστική συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.

 

təşəkkür edirəm