Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ταμείο Μικροπιστώσεων για τον πρωτογενή τομέα: 

ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για όλους

H οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Και όταν μιλάμε για στήριξη εννοούμε την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή η πολιτική αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την υπηρετούμε και με την σύσταση, από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης, του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, γνωστό και ως Ταμείο Μικροπιστώσεων. 

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων, είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στην υπηρεσία του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα δε των παραγωγών  και των  μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου της αγροδιατροφής, που λόγω και της εποχικής φύσης της δραστηριότητας τους, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα ρευστότητας, καθώς δεν έχουν «εύκολη» πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό. Αυτό το γεγονός θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της ελληνικής αγροδιατροφής. 

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με 21.5 εκ ευρώ, είναι ένα εργαλείο βιωσιμότητας στα χέρια του απλού αγρότη, του κτηνοτρόφου και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων καθώς θα τους παρέχει άμεση πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης και για μικρής κλίμακας επενδύσεις. Τα δάνεια αυτά που θα έχουν ύψος από 3.000 έως 25.000 ευρώ, παρέχονται με το ήμισυ του επιτοκίου της αγοράς και με μηδενικές ή μειωμένες εγγυήσεις. Πιο απλά, ο αγρότης δεν θα πληρώσει επιτόκιο για το 50% του κεφαλαίου που θα δανειστεί. Με το υπόλοιπο 50% του δανείου να παρέχεται από την εκάστοτε συνεργαζόμενη τράπεζα για τα δύο πρώτα χρόνια χωρίς τόκους. 

Μάλιστα, μετά από συνεννόηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα εξασφαλίστηκε πως μέρος των πόρων του Ταμείου Μικροπιστώσεων θα διατίθεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους, για την κάλυψη του κόστους στις ζωοτροφές. Στόχος είναι η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κρέατος, ώστε να θωρακιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Παράλληλα, στόχος είναι και η προώθηση των επενδύσεων σε ένα τομέα που είναι ελλειμματικός κατά 2 δις ευρώ και που έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Σε περιόδους συνεχομένων και εξωγενών κρίσεων η κυβέρνηση προωθεί το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Με το Ταμείο Μικροπιστώσεων προσφέρεται ένα ακόμα εργαλείο στους επιχειρηματίες της υπαίθρου και στον κλάδο της μεταποίησης, για την άντληση ρευστότητας και επενδυτικών κεφαλαίων, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και της Περιφέρειας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δίπλα στον αγρότη με έργα και συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πολιτικές. Και Ταμείο Μικροπιστώσεων είναι ακόμα μία απόδειξη αυτής της πραγματικότητας.