Άρθρο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας Ν.Δ. κ. Γιώργου Στύλιου στην εφημερίδα “Η βραδυνή¨


Επιταχύνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα

Η Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας περιλαμβάνει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας στη σύγχρονη εποχή. Η στρατηγική μας θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, για την εγχώρια αγροτική οικονομία. 

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Πρόκειται για έναν τομέα που συμβάλει περίπου στο 4% του ΑΕΠ, ενώ ο συνολικός πληθυσμός που απασχολείται στον κλάδο ξεπερνά στη χώρα μας το 11% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού. Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο.

Είναι άξιο αναφοράς, ακόμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2021). Αυτό αποτελεί προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής, καθώς συνολικά ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 10%. Εμείς καταφέραμε και εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας χρηματοδότηση ύψους 19,3 δισ. ευρώ.

Η πολιτική μας, έχει συγκεκριμένη στρατηγική και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και να αποφέρει καρπούς. Συγκεκριμένα:

  • Μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ανατρέποντας έτσι τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων. 
  • Ενσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
  • Μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς παραγωγικούς τομείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας. Τις ανασχεδιάζουμε με κριτήριο την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως: κτηνοτροφία, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ψυχανθή.
  • Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, για να αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή στηρίζοντας τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
  • Ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση, μέσω ενός σύγχρονου συστήματος που καλύπτει ρεαλιστικά τις ανάγκες των παραγωγών σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – συμβουλευτικές υπηρεσίες – έρευνα.
  • Εστιάζουμε στη χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Δίνουμε έμφαση στη μέριμνα για την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Επενδύουμε στους νέους αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού, του σχετικού προγράμματος, από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού. Με το Πρόγραμμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. 

Κάνουμε πράξη την κυβερνητική μας στρατηγική, με σταθερά και προσεκτικά βήματα. Δίνουμε τα κίνητρα και δημιουργούμε τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που χρειάζονται για να παραμείνει η ύπαιθρος και ολόκληρη η περιφέρεια ζωντανή, δυναμική και παραγωγική.