Δήλωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Στύλιου στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”

Έργα Υποδομών και Άρδευσης για τους Αγρότες

“Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Υπουργείο, έχει ήδη μια ατζέντα σε εξέλιξη και πάνω σε αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η ατζέντα αυτή, η οποία είχε γνωστοποιηθεί προεκλογικά από την ΝΔ, έχει την ψήφο του ελληνικού λαού και θα βασιστεί στους άξονες που έθεσαν οι προηγούμενοι Υπουργοί μας. Ήδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, έχει δώσει το στίγμα για τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος. 

Κεντρικός κυβερνητικός στόχος -και έχει λεχθεί από τα πιο επίσημα χείλη, τον Πρωθυπουργό- είναι να εργαστούμε στο ΥΠΑΑΤ για να φτιάξουμε έργα υποδομής. Συγκεκριμένα, project υποδομών για την εκμετάλλευση του νερού, για αρδευτικά δίκτυα, για εγγειοβελτιωτικά έργα και φράγματα.

Επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε μια τεχνική δουλειά, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι χρηματοδοτήσεις και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά. Περίπου ένα ποσό της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ πρέπει να έχουν δοθεί στην αγορά, από προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και να ανοίξουν νέες προσκλήσεις των οποίων το χρηματοδοτικό ύψος θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα έργα που αναφέραμε παραπάνω και οι χρηματοδοτήσεις εμπεριέχονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ορίζοντα 7ετιας. Μέσα στην ευρωπαϊκή στρατηγική, θα ενσωματωθεί και η ελληνική αγροτική πολιτική, διατηρώντας τις εθνικές κατευθύνσεις και αποφάσεις. Θέλησή μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και προσωπικός μου στόχος, λόγω χαρτοφυλακίου, είναι να πιάσει τόπο το σύνολο της χρηματοδότησης που δικαιούμαστε, να μην σπαταληθούν οι πόροι και να μην επιστραφούν ανεκμετάλλευτοι στις Βρυξέλες. 

Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από την ευφυή γεωργία, τη γεωργία ακριβείας και βέβαια η αξιοποίηση των ψηφιακών συστημάτων, για να οδηγηθούμε στα παραπάνω. Για αυτές τις δυνατότητες οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερομένους και να τους παρέχουμε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση”.