Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ΥφΑΑΤ κ. Γιώργου Στύλιου στην εφημερίδα η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής

1) Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Θεωρείτε δίκαια τα αιτήματά τους; 

Η σημασία που δίνει στο πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως την ραχοκοκαλιά της παραγωγικήςανασυγκρότησης της χώρας, είναι γνωστή. Κατανοούμε, συνεπώς,τους παραγωγούς και τους αγρότες μας, που βιώνοντας -όπως όλη η κοινωνία- μια πρωτόγνωρη διεθνή κρίση, πιέζονται. Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, πως ζούμε μια κρίση όχι απλώς εξωγενή, μα και συνεχώς μεταβαλλόμενη, που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε στενά, με σκοπό να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με ρεαλισμό και ενσυναίσθηση. Στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγούς μας. Πάντα με πνεύμα δικαιοσύνης και τηρώντας το δημοσιονομικό πλαίσιο και τους κοινοτικούς κανονισμούς. Γνώμονάς μας το κοινό καλό και οιανάγκες όλης της κοινωνίας.

2) Τι κάνει η κυβέρνησή σας για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους;

Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις. Η κυβέρνηση το 2021, παρά το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δισ. ευρώ. Πρόσφατα δε, ανακοινώσαμε νέες παρεμβάσεις προκειμένου να ανακουφίσουμε τον πρωτογενή τομέα.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, καλύπτουμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Αυγούστου- Δεκεμβρίου 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.Αντίστοιχα, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022,καλύπτουμε το 50%, με σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών. Αφορά επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για νέους αγρότες, που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και στη συμβολαιακή γεωργία.

3) Εκτός από την ενεργειακή κρίση, σημαντικά αυξημένο είναι και το κόστος των πρώτων υλών για τους αγρότες. Τι κάνετε για αυτό;

Με στοχευμένες δράσεις επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του κόστους των πρώτων υλών. Αρχικά, ενισχύουμε τους κτηνοτρόφους με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών τους, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις ζωοτροφές, ήδη μειώσαμε το ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Επιπλέον, εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και την Κρήτη για το έτος 2022, παρέμβαση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ακόμη, αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα για την μεταφορά ζωοτροφών στα μικρά νησιά του Αιγαίου, δηλαδή  κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μέτρο ύψους 20 εκατ. ευρώ.

4) Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο επικαλούνται οι αγρότες; 

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε πως η πανδημία, εκτός από την δημοσία υγεία, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Την ίδια,όμως, περίοδο γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που επιδεινώνουν περαιτέρω το κόστος της ενέργειας και των μεταφορών. Τις συνέπειες όλων αυτών τις βιώνουν όχι μόνο οι αγρότες -όλοι μας. Στον αγροτικό, όμως τομέα, το φαινόμενο είναι εντονότερο. Αφού η ζήτηση για λιπάσματα και ζωοτροφές (είδη που ως χώρα εισάγουμε) έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Από την πλευρά μας ως ΥΠΑΑΤ δρομολογούμε συστηματικούς ελέγχους στην αγορά για την πάταξη κάθε φαινομένου αισχροκέρδειας. Αν συμπεριλάβουμε σε όλα αυτά και τις συστημικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Για παράδειγμα, η μη ένταξη μεγάλου μέρους τωνΕλλήνων παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών, που θα μπορούσαν να τους προστατέψουν από τις μεταβολές της αγοράς. Κατανοούμε πως η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι συνέπεια ενός συνδυασμού διεθνών μεταβλητών και χρόνιων παθογενειών της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

5) Πιστεύετε πως οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

Οι παραγωγοί βιώνουν τις συνέπειες μιας διεθνούς κρίσης καιαυτό μεταφέρουν και στον μεταξύ μας διάλογο. Είμαστε εδώ να ακούσουμε τα αιτήματά τους με ενδιαφέρον και ευαισθησία. Σε μια συλλογική και δημοκρατική διαδικασία εκφράζονται διαφορετικές φωνές και ιδεολογίες. Διαχρονικά υπάρχει μια τάση κάποιοι να υπερθεματίζουν στις διαμαρτυρίες τους από αντιπολιτευτικό ζήλο. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, με στόχο τη συνεχή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και την ενίσχυση των αγροτών μας. Η πόρτα μας είναι ανοικτή για διάλογο με όλους τους αγρότες.

6) Έχετε περάσει από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι τεχνογνωσία φέρατε στο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στο ΥΠΑΑΤ.  Να απλοποιήσουμε διαδικασίες, προκειμένου να διευκολύνουμε τους παραγωγούς στις συναλλαγές με το κράτος. Αυτό εφαρμόσαμε στο τελευταίο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών». Καταργήσαμε τον φυσικό φάκελο. Η υποβολή δικαιολογητικών έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά, όπως με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνει και η αξιολόγηση των φακέλων. Έτσι, μπορούν να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους μέσα σε διάστημα 6-7 μηνών, όταν στα παλαιότερα προγράμματα απαιτούνταν από 9 έως 14 μήνες.

7) Έγινε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Τι έχετε να δηλώσετε για τον τρόπο που αποχώρησε ο Σπήλιος Λιβανός και τι να περιμένουμε από τον νέο Υπουργό, τον κ. Γεωργαντά;

Όσα ειπώθηκαν στο Δημαρχείο της Σπάρτης, είναι εκτός αξιακού κώδικα της Νέας Δημοκρατίας. Η αντίδρασή του πρώην υπουργού μας, σε ένα τόσο τραυματικό γεγονός το οποίο σημάδεψε την Ελλάδα, έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. 

Αναφορικά με τον νέο Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά. Είμαστε φίλοι και συνάδελφοι από παλιά στα έδρανα της Βουλής και είχαμε κοινή θητεία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είμαι βέβαιος πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη των παραγωγών μας.