Συνέντευξη του κ. Γ. Στύλιου, Yφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτή Άρτας Ν.Δ. στην εφημερίδα Μαχητής Άρτας

  1. Έχετε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και της περιοχής μας. Ποιές προτεραιότητες έχετε για τον πρωτογενή τομέα της χώρας;

Ως κυβέρνηση θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Κατανοούμε πως οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων. Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, η κλιματική κρίση, η πανδημία και τους τελευταίους μήνες η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για αυτό και, παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στηρίξαμε πέρυσι τους αγρότες με 1 δισ. ευρώ, ενώ και στους πρώτους μήνες του 2022 συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους παραγωγούς.  Δόθηκαν ενισχύσεις σε ζωοτροφές και ηλεκτρικό ρεύμα αγροτικής χρήσης, που αφορούν και τους παραγωγούς της Ηπείρου και της Άρτας. 

Φέτος έχουν δοθεί 200 εκατ. ευρώ σε μέτρα στήριξης των αγροτών.

Χαρακτηριστικότερο όλων, η επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Αγροτικού Πετρελαίου. Πάγιο αίτημα των αγροτών μας, από την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κατήργησε το 2016.

Το συνολικό ύψος της επιστροφής για το έτος 2022 φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Η κατανομή των ποσών θα γίνει στοχευμένα. Όχι οριζόντια. Με βάση τις ανάγκες για χρήση πετρελαίου ανά αγροτική εκμετάλλευση, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το ΟΣΔΕ και την αρμόδια φορολογική αρχή, την ΑΑΔΕ (myDATA). 

2. Σε ποιες δράσεις έχετε προχωρήσει ειδικά για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Ηπείρου και της Άρτας;

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενώ δίνουμε περίπου 50 εκατ. ευρώστους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση τον τζίρο του 2021. Ακόμη, εξασφαλίσαμε από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι, στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 επιχειρούμε μια μεγάλη στροφή στην άμεση ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Παράλληλα, στη μεταβατική περίοδο 2021 – 2022 δίνουμε κίνητρα για την παραγωγή ζωοτροφών καθώς έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στηρίζοντας την παραγωγή φυτών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

3. Χρειάζεται, όμως, υποστήριξη και η νέα γενιά για να μείνει στον πρωτογενή τομέα.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Η παραμονή των νέων μας στον τόπο τους και η ανανέωση του αγροτικού δυναμικού, είναι κεντρικός στόχος της πολιτικής μου και για την Άρτα. 

Βασικό πρόγραμμα που υλοποιούμαι είναι αυτό των Νέων Γεωργών. 

Συγκεκριμένα για την Άρτα, το πρόγραμμα αφορά πάνω από 200 νέους αγρότες που σημαίνει θα λάβουν ενίσχυση ύψους 35.000 έως 40.000€ ο καθένας. Προσφέροντας τους παράλληλα δωρεάν επιμόρφωση μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Παρέχοντας έτσι στους οι νέους αγρότες τα απαραίτητα εφόδια για να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. 

Με απόφασή μου καταργήθηκε ο φυσικός φάκελος και η αίτηση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά. Επιταχύνοντας και απλοποιώντας την διαδικασία. Αυτή τη στιγμή άνω του 90% των αιτήσεων που αφορούν το νομό της Άρτας βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης τους.

4. Πέρα από τα μέτρα από την εξωγενή κρίση που αύξησε το κόστος παραγωγής, ο πρωτογενής τομέας είναι ευάλωτος και απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σαν αυτά που έπληξαν την περιοχή μας, τον Ιανουάριο του 2022. Ή ακόμα και στις ζημιές που υπέστησαν πριν από μερικές ημέρες οι καλλιέργειες ακτινιδίων. Πως βοηθάτε τους πληγέντες παραγωγούς; 

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα τις ζημιές στις καλλιέργειες των ακτινιδίων κινητοποίησα την διοίκηση του ΕΛΓΑ και επικοινώνησα με την διεύθυνση του οργανισμού στην Ήπειρο για να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών. Βρέθηκα άμεσα στην περιοχή συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ηπείρου και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί συνομίλησα με τους παραγωγούς του κάμπου της Άρτας, ακούγοντας τα αιτήματά και τις προτάσεις τους. 

5. Πότε να περιμένει ο κόσμος τις αποζημιώσεις;

Θέλω να γνωρίζουν οι παραγωγοί πως η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Είναι στόχος να δίνονται σε σύντομο χρόνο οι αποζημιώσεις. 

Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Οι πληγέντες παραγωγοί της Άρτας από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους μέσα στον Ιούνιο του 2022. Μόλις σε πέντε μήνες. Να τονίσω πως θα δοθούν 4,8 εκατ. ευρώ.  Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο που επιτέλεσαν ο προϊστάμενος και οι γεωπόνοι  του ΕΛΓΑ Ηπείρου και να τους ευχαριστήσω προσωπικά για αυτό. 

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει στην πράξη το πως βελτιώθηκε η όλη διαδικασία, όταν στο παρελθόν απαιτούνταν τουλάχιστον 14 με 18 μήνες πριν αρχίσει ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις. Σκοπός μας είναι οι αγρότισσες και οι αγρότες να λαμβάνουν τα χρήματά τους εντός της ίδιας χρονιάς.

6. Με τους παραγωγούς Κλημεντίνης και Ελιάς στην περιφέρεια τι γίνεται;

Ξεκίνησε ήδη η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για τη Κλημεντίνη, που ανέρχεται στα 70€ το στρέμμα. 

Ομοίως, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ξεκίνησε και η υποβολή αιτήσεων για την επιτραπέζια ελιά. Δίνουμε επιπλέον ενίσχυση 40 ευρώ, ανά στρέμμα. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ. Ενίσχυση που αφορά σε 278.139 στρέμματα και 14.273 παραγωγούς της. Σημειώνεται η ποικιλία Καλαμών έχει ήδη ενισχυθεί.

7. Πως μεταφράζονται αυτές οι δράσεις σε χρήματα για τους Αρτινούς;

Ειδικά το μέτρο για την ελιά -που πρέπει να σημειωθεί πως είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται-  ενισχύει άμεσα, περισσότερους από 2.100 ελαιοπαραγωγούς στην Άρτα. Το συνολικό ποσό φτάνει το 1.000.000 €. Οι πληρωμές ολοκληρώθηκαν για την πλειοψηφία των δικαιούχων το 2021, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν τις ενισχύσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην ίδια λογική, της ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης, κινηθήκαμε και για τους χοιροτρόφους και μελισσοκόμους. Για την ακρίβεια, αν δούμε τα στοιχεία για την Άρτα, στους πρώτους κατευθύνθηκαν πάνω από 700.000€ και στους δεύτερους 61.000€. Παράλληλα, όπως προανέφερα, τον επόμενο μήνα θα δοθεί και η ενίσχυση ύψους 3.365.460 € στην καλλιέργεια μανταρινιών Κλημεντίνης που αφορά περίπου 12.000 στρέμματα.

8. Ποια είναι η γενικότερη πολιτική σας για την ελληνική γεωργία;

Θέλω να τονίσω πως κοινή συνισταμένη της πολιτικής μας και άξονας όλων των παραπάνω παρεμβάσεών και μέτρων, είναι η υποστήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Δίνοντας πραγματικές λύσεις στα προβλήματα τους, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κραυγές. Κάνοντας πράξη την αντίληψη για την πολιτική, όπως την διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- το να είμαστε πάντα δίπλα στο πολίτη. Είμαστε δίπλα στον αγρότη, Συμπορευόμαστε μαζί του, προσφέροντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και προοπτική για το μέλλον του.