Συνέντευξη του ΥφΑΑΤ και Βουλευτή Άρτας κ. Γ. Στύλιου στην εφημερίδα «7 Μέρες» με το δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Πήχα

Γ. Στύλιος: Έρχεται χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 420 εκατ. ευρώ – Ωφελούνται 10.000  νέοι αγρότες-γεωργοί

1.     Νέο Υπουργείο, νέα καθήκοντα σε έναν νευραλγικό χώρο που αφορά την Αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Υπουργείο, έχει ήδη ένα πλάνο εργασιών σε εξέλιξη και πάνω σε αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Η αγροτική μας πολιτική είχε γνωστοποιηθεί προεκλογικά από την ΝΔ και έχει την ψήφο του ελληνικού λαού Την πολιτική αυτή, υπηρετώ, από τη νέα μου θέση, εστιάζοντας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την επιτάχυνση-απλούστευση διαδικασιών.

2.     Το γεγονός ότι ο τόπος εκλογής σας, η Άρτα, είναι αγροτική περιοχή, σας γεμίζει με περισσότερες ευθύνες;

Η Άρτα και η Ήπειρος αξίζουν και μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική. Δεν είναι θέμα ευθυνών, αλλά ανάγκη για προσφορά στον τόπο και θέληση να φτιάξουμε το μέλλον μας. Με τις κατάλληλες υποδομές και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο τόπος μας μπορεί να παράξει ποιοτικότερα και καλύτερα προϊόντα και ο παραγωγός μας να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, να προετοιμαστούμε και να κατασκευάσουμε βασικά έργα υποδομής που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή: αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμό δικτύων, αντικατάσταση μηχανημάτων. 

3.     Νέοι αγρότες – Αρχές Οκτώβρη ανακοινώσατε ότι θα τρέξει το νέο πρόγραμμα ύψους 420 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα που έρχεται τον Οκτώβριο είναι ένα πολύ θετικό νέο. Όπως εξήγγειλα και στη ΔΕΘ, περιλαμβάνει 420 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι κοντά στους 10.000. Είναι σημαντικό να πούμε ότι με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεσή μας είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες. Επιπρόσθετα, έρχεται αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς και προκαταβολή 70% του ποσού αυτού. Έτσι, οι νέοι αγρότες-γεωργοί, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρναν από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ. 

4.     Εκπροσωπήσατε τη χώρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στη Σλοβενία. Ποια τα συμπεράσματα σας και τι πρέπει να περιμένουμε από το συγκεκριμένο Συμβούλιο.

Οι εργασίες του Συμβουλίου επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές και στην ανάγκη καλύτερης σύνδεσης και επαφής τους με το σύγχρονο αστικό κόσμο. Ως στόχος, ορίστηκε η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου οράματος, για την ύπαιθρο της ΕΕ, μέχρι το 2040, δεδομένου ότι η ύπαιθρος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ένωσης. Αυτό που περιμένουμε για το άμεσο μέλλον είναι αποτελεσματικές συνέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη χάραξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη στήριξη και καθοδήγηση του αγρότη.

5.     Κύριε Στύλιο θα ήθελα να σταθούμε στο σοβαρό θέμα του Πανεπιστημίου Ηπείρου και στο γεγονός ότι μειώθηκαν πολύ οι εισακτέοι φοιτητές σε συγκεκριμένα τμήματα

Στην Άρτα ο αριθμός των εισακτέων και στα τρία τμήματα ανέρχεται στους 464. Αναλυτικότερα, 263 εισακτέοι προέρχονται από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 150 από το Μουσικών Σπουδών και 51 από το Γεωπονίας. Λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική μείωση των εισακτέων φέτος, και δεδομένου ότι επί λειτουργίας του ΤΕΙ στην Άρτα δεχόμασταν περίπου 500 νέους φοιτητές κάθε χρόνο θα διαφωνήσω με την άποψη περί σημαντικής μείωσης του αριθμού των φοιτητών στην πόλη μας. Βέβαια προφανώς στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.  

Σχετικά με το Τμήμα Γεωπονίας, στην Άρτα και γενικότερα στην Ήπειρο, ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1645 συνολικά υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα είχαν δηλώσει το 2021 το Τμήμα, εκ των οποίων 28 συνολικά στις τρεις πρώτες θέσεις της προτίμησής τους. Ωστόσο οι εισακτέοι μοιράστηκαν σε περισσότερα από 20 Γεωτεχνικά Τμήματα που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Πολλά από αυτά τα δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθαρά για προεκλογικούς λόγους, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ. Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη φορά τηνπροσωπική μου δέσμευση και υπόσχεση για τη στήριξη και την αναβάθμιση των Τμημάτων της Άρτας σε συνεργασία και με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

6.     Με δική σας πρωτοβουλία το Δημόσιο ΙΕΚ στο Νομό της Άρτας πρόσθεσε νέες και σημαντικές ειδικότητες. Τι να περιμένουμε στο μέλλον;  

Πρόκειται για 8 νέες ειδικότητες για το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022 στο Δημόσιο ΙΕΚ Άρτας, οι οποίες δίνουν επαγγελματικές διεξόδους στους σπουδαστές του, προσφέροντας ειδικότητες που συναντούν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, οι ειδικότητες είναι: 1) Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου 2) Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού και Ονυχοπλαστικής 3) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 4)Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου 5) Τεχνικός Μελισσοκομίας 6)Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος 7) Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και 8) Τεχνικός Δασικής Προστασίας. 

Οι ειδικότητες αυτές, είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης, για ενίσχυση της επαγγελματικής, τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Έχουν σχέση με επαγγέλματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και καλύπτουν αντικείμενα που παρουσιάζουν ζήτηση. Δίνουν άμεσα επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους τους και γίνονται πόλος έλξης για σπουδαστές από την ευρύτερη περιοχή.

7.     Η φέτα κινδυνεύει να χάσει το ΠΟΠ λόγω σοβαρών κατηγοριών που έρχονται από χώρες του εξωτερικού για νοθευμένη φέτα. Οι 13 εταιρίες είναι συγκεκριμένες και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες. Η κυβέρνησή σας ήταν η πρώτη που επέβαλε βαρύτατα οικονομικά πρόστιμα. Αλλά ο Νόμος επιφέρει και ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις. Θα εφαρμοστεί;

Πριν λίγες μέρες, εντοπίστηκαν 13 επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων. Για εμάς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία στρατηγική πολιτική. Ο Νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Δεσμευόμαστε για τη συνέχιση και την εντατικοποίησή των ελέγχων, αλλά και για την ενημέρωση των καταναλωτών. Να θυμίσω πως πρώτη φορά, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ποινικό αδίκημα η ελληνοποίηση προϊόντος και πρώτη φορά επιβλήθηκαν τόσο υψηλά χρηματικά πρόστιμα. 

8.     Ποιο το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της πολιτικής σας;

Είναι εμφανές στους πολίτες ότι η Ελλάδα αλλάζει. Αλλάζει και κοιτάει ψηλά.  Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 35 δισ. ευρώ, με σχεδόν 20 δισ. από αυτά να αφορούν αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Μιλάμε δηλαδή για το 19% του ΑΕΠ. Έχουμε μείωση της τάξης του 2% στην ανεργία και να σημειωθεί πως τον Ιούνιο, είχαμε 70.000 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν την πανδημία. Ταυτόχρονα, τα έσοδα από τον Τουρισμό, ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους, τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά και -σε σχέση με το 2019- λειτουργούν 46.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεται, ακόμα και ο πιο δύσπιστος πολίτης ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει και συχνά ξεπερνάει τους στόχους που έχουμε θέσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%, ως αποτέλεσμα του άλματος 16,2% που παρουσίασε το ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021.