«Χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για χιλιάδες αγρότες»

«Χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για χιλιάδες αγρότες»

Συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

1.H υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ έκανε σύσταση στους συμπατριώτες της να αποθηκεύσουν τρόφιμα και υγρά για δέκα ημέρες, προκαλώντας ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ. Θα κάνατε ανάλογη σύσταση και στους Έλληνες; Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική επάρκεια στη χώρα; 

Η εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας λειτουργεί αδιατάραχτα. Τα συνεχώς επικαιροποιούμενα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία στα τρόφιμα και στα αγροτικά εφόδια. Έχουμε ενεργοποιήσει και την ειδική επιτροπή επισιτιστικής ασφάλειας του υπουργείου μας, η οποία εισηγείται μέτρα διασφάλισης της επάρκειας. 

Επίσης, με νόμο, θέσαμε σε εφαρμογή ψηφιακή πλατφόρμα για την υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων, ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών. Σε συνδυασμό με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αυτή η πλατφόρμα μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν φαινόμενα υπερτίμησης προϊόντων.  

2.Πώς στηρίζει οικονομικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον εγχώριο πρωτογενή τομέα;

Η οικονομική στήριξη των παραγωγών αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, για την ενίσχυση των παραγωγών είναι η ΚΑΠ. Χάρις τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα πέτυχε στη νέα ΚΑΠ να διατηρήσει περίπου τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (19,3 δισ. ευρώ). Σημαντική επιτυχία, αν λάβουμε υπόψιν πως το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η ΚΑΠ στον συνολικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε, από 37,6% σε 28,5% για την περίοδο 2021-2027. Είναι στρατηγική μας επιλογή να κατευθύνουμε το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών σε επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. 

Είμαστε, πλέον, στην Μεταβατική Περίοδο (2021-2022) όπου υλοποιούμε προγράμματα ύψους 2 δισ. ευρώ. Ειδικά φέτος οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αναμένεται να αγγίξουν το 1,2 δισ. ευρώ. Όταν τα προηγούμενα χρόνια οι πληρωμές σε ετήσια βάση κινούνταν κατά μέσο όρο σε 600-700 εκατ. ευρώ.

3.Ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν εκτός από την ΚΑΠ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία διευκολύνουμε την αγροτική επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας συνθήκες ρευστότητας στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, εξασφαλίσαμε 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Το ΠΑΑ εγγυάται το 80% κάθε δανείου, που χορηγείται μέσω του ΤΕΑΑ και μέχρι ένα ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας. Το ποσοστό καθορίζεται με συμφωνία, μεταξύ της τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Δεν μπορεί να υπερβαίνει όμως το 35%. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να αντλήσουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και δυνατότητα περιόδου χάριτος. Δάνεια που αφορούν είτε επενδύσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ είτε την παροχή κεφαλαίου κίνησης από 10.000 έως 200.000 ευρώ.

Ενεργοποιούμε, ακόμα το Ταμείο Μικροπιστώσεων, παρέχοντας πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μέσω του εργαλείου αυτού, θα χορηγούνται δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους 3.000 έως 25.000 ευρώ, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτούμε άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται η επιδότηση επιτοκίου, καθώς και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

4.Θα βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 

Μάλιστα και ένα σημαντικό μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα. Συγκεκριμένα, πρόσφατα δημοσιεύτηκαν προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για 5 έργα, συνολικής δαπάνης 510 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι:

  • Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων (181,5 εκατ. €.) 
  • Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα (98,1 εκατ. €)
  • Πράσινος αγρο-τουρισμός (49 εκατ. €). 
  • Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών (166,7 εκατ. €)
  • Γενετική Βελτίωση Ζώων (14,7 εκατ. €)

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσουν από τον τρέχοντα μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, 55 εκατ. ευρώ  θα δοθούν για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού Τομέα.

5.Ποιο είναι το μήνυμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας; 

Το στοίχημα της εποχής, όπως προκύπτει και από το σύνθημα του Συνεδρίου, είναι το να είμαστε «Δίπλα σε κάθε πολίτη». Σίγουρα, το Συνέδριο, μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στους πολίτες το έργο που έχουμε κάνει στη μέχρι τώρα θητεία της κυβέρνησης. Να τους θυμίσουμε πως ήμασταν και παραμένουμε δίπλα τους στη μεταναστευτική κρίση, στην υγειονομική και στην ενεργειακή κρίση. Κρίσεις εξωγενείς που απαιτούσαν άμεση λύση. Εισπράττουμε τη στήριξη του κόσμου, όμως δεν επαναπαυόμαστε, γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολους καιρούς και έναν πόλεμο σε εξέλιξη. Παραμένουμε δίπλα στους πολίτες, εφαρμόζοντας πολιτικές που τους στηρίζουν έμπρακτα.  Φυσικά, το Συνέδριο είναι και μια καλή ευκαιρία να αφουγκραστούμε την κοινωνία των πολιτών.