Γ. Στύλιος στο ΑΡΤ TV Ξεκίνησαν οι πληρωμές των «Νέων Αγροτών»

Σημεία τηλεοπτικής συνέντευξης του Γιώργου Στύλιου, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας ΝΔ.

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου στο κεντρικό δελτίου του Art Tv, ο κος Στυλιος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). 

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

  • Στην έναρξη των πληρωμών του προγράμματος των «Νέων Αγροτών» στους δικαιούχους των πρώτων 8 περιφερειών της χώρας, συνολικού ύψους 220 εκ ευρώ.
  • Με 650 σε όλη την Ήπειρο και 197  «Νέους Αγρότες» στην Άρτα, να λαμβάνουν προκαταβολικά το 70% της συνολικής επιδότησης του προγράμματος, δηλαδή ποσό περίπου από 25.000 ευρώ για τον κάθε δικαιούχο και αυτό πριν τις 15 Αυγούστου.  

Το πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών»  ολοκληρώθηκε στο μισό χρόνο σε σχέση με το παρελθόν όπου απαιτούνταν ένας με ενάμισης χρόνος. Αυτό έγινε χάρις στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Σημειωτέον, με το πρόγραμμα που τώρα ολοκληρώνεται, θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 14.000 νέοι αγρότες σε όλη την χώρα, με πόρους συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ανακοίνωσε:

  • Την παράταση υλοποίησης του 20% των Σχεδίων Βελτίωσης έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022. 

Επισήμανε, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη παράταση δόθηκε σε πρόγραμμα που είχε προκηρυχτεί το 2017 σε 3 φάσεις και αφορά την πρώτη πληρωμή των δικαιούχων. Καταλήγοντας ανέφερε πως είναι γενική αρχή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και δική του, τα προγράμματα να μην καθυστερούν αλλά να υλοποιούνται εντός προσδιορισμένου χρόνου.

Τέλος, ανέλυσε τα τρία στάδια ελέγχου στα οποία υποβάλλονται οι δικαιούχοι των προγραμμάτων:

  • αρχικά, από εξωτερικό αξιολογητή 
  • εν συνεχεία, από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ
  • και τέλος από τον OLAF (Εuropean Anti-fraud Office), τον θεσμό της ΕΕ που διασφαλίζει την διαφάνεια στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ένα σύστημα που καθιστά την όλη διαδικασία απολύτως αδιάβλητη και διαφανή. Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι «Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει τα χρήματα, να μην υλοποιεί το σχέδιο που υπέβαλε και να επιβραβεύεται»