Σημεία Ομιλίας του Γ. Στύλιου στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Σημεία Ομιλίας του Γ. Στύλιου στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

 

 

«Η διαρκής ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας, έχει καταστήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό  επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Η αγορά τα τελευταία 2 χρόνια, προεξοφλεί συνέχεια την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνέχεια οι «υπερχρεωμένες» επιχειρήσεις.

 

  • Δεν υπάρχει ρύθμιση για τους συνεπείς και έντιμους επιχειρηματίες; Ωθείτε το συνεπή να γίνει ασυνεπής και τον ασυνεπή να γίνεται περισσότερο ασυνεπής.

 

  • Δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Κάνετέ το ξεκάθαρο: κανένα πρόγραμμα πλειστηριασμού χωρίς βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ ότι δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

 

  • Δεν προστατεύονται οι πολίτες από τις κατασχέσεις λογαριασμών. Καμία πράξη πριν τη χορήγηση βεβαίωσης από τα πιστωτικά ιδρύματα ότι ο λογαριασμός δεν είναι ακατάσχετος.

 

Πέντε προβληματικά ζητήματα του Νομοσχεδίου

 

1 Ζήτημα αποτελεσματικότητας καθώς από τις διατάξεις του καλύπτεται μικρό μόνο μέρος του υφιστάμενου προβλήματος. Ειδικότερα :

 

  • Οι επιχειρήσεις για να εμπίπτουν στις διατάξεις του πρέπει να έχουν μία τουλάχιστον κερδοφόρο χρήση στην τελευταία τριετία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις να είναι εκτός πεδίου εφαρμογής

 

  • Οι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι επίσης εκτός πεδίου εφαρμογής. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά δάνεια, καμία πρόβλεψη για τους εγγυητές τους.

 

  • Ο χρόνος συμβιβασμού είναι κοινός και για  μεγάλες και για μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για τις μεγάλες.

 

2 Ζητήματα ουσίας : Ο συμβιβασμός εξωδικαστικός δεν είναι καθώς απαιτείται η επικύρωσή του από Δικαστήριο κι επιπλέον η εφαρμογή του ΔΕΝ είναι δεσμευτική.

 

  1. Ζήτημα αν είναι εφικτός ο στόχος του νομοσχεδίου καθώς ΔΕΝ υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός δικαστών για να διεκπεραιωθεί γρήγορα ο τεράστιος αριθμός υποθέσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του, ούτε λαμβάνεται σχετική μέριμνα.

 

  1. Ζήτημα αντικειμενικότητας του Ν/Σ, καθώς οι δικαστές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις υποθέσεις ΔΕΝ έχουν την αναγκαία οικονομική, κλπ εκπαίδευση ή/και κατάρτιση.

 

  1. Ζήτημα λειτουργικότητας του Ν/Σ καθώς απαιτείται η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ακόμα ΔΕΝ είναι έτοιμη και δοκιμασμένη».

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικό link με την ομιλία: https://youtu.be/ezgINFZkDto