Άρθρο του Γιώργου Στύλιου – Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας, Ν.Δ. στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Νέα μέτρα στήριξης παραγωγών και επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας 

Κλιματική Κρίση και Πανδημία επηρεάζουν συνολικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φυσικά, επηρεάζεται και ο πρωτογενής τομέας. Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και τους μεταποιητές μας, για να αποσβέσει τις δυσκολίες που προκύπτουν, με πλήθος μέτρων.

Νέα φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, με συντελεστές που ξεκινούν από 9% αντί 22%. Μείωση φόρου αγροτικών επιχειρήσεων από 28% στο 22% και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζόμενους αγροτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, μείωση της φορολογίας των κερδών των συλλογικών σχημάτων στο 10% και υπαγωγή των ζωοτροφών στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%. 

Πρώτη φορά, μετά το 2016, εφαρμόζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, για το 2022, α) για μέλη ομάδων παραγωγών, β) για όσους είναι σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, γ) στα συνεργατικά σχήματα και δ) στους νέους αγρότες. Ωφελούνται περίπου 200.000 παραγωγοί. Πάνω από 25.000 νέοι, περίπου 170.000 μέλη ομάδων παραγωγών/συνεταιρισμών  και περίπου 25.000 μέλη συμβολαιακής γεωργίας.

Ειδική μέριμνα και για το αγροτικό ρεύμα, εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος περιόδου Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2021. Η επιδότηση καλύπτει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων εκπτώσεων και επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Σε αυτήν εντάσσονται και τα ξηραντήρια καπνού, με αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση χορηγείται με πιστωτικό λογαριασμό που εκδίδει η ΔΕΗ.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δημιουργεί Ειδικό Ταμείο Στήριξης, για την Ενεργειακή Μετάβαση. Στόχος η απομείωση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι είναι και οι καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης. Επίσης, οι κάτοχοι αγροτικών τιμολογίων απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Επιπλέον, η ΔΕΗ παρέχει από τον Αύγουστο του 2021 έκπτωση 50% στα αγροτικά τιμολόγια.

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών, αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και της Πανδημίας. Δεν επαναπαύεται και είναι σαφές εντός και εκτός συνόρων πως η  Ελλάδα αλλάζει και το αποδεικνύει με πράξεις.