Άρθρο  στην εφημερίδα Παραπολιτικά

 

 

Λιγότεροι φόροι, περισσότερη Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότερος πρωτογενής τομέας

 

Τον Ιούλιο του 2019 δώσαμε μια υπόσχεση στους πολίτες, λιγότεροι φόροι, περισσότερη ανάπτυξη. Υποσχεθήκαμε μια διαφορετική φορολογική πολιτική που θα απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Το είπαμε και το κάναμε, εφαρμόσαμε μια πολιτική που μείωσε τα φορολογικά βάρη των πολιτών κατά 7 δις ευρώ. Και, κυρίως, μετέτρεψε τη φορολόγηση σε μέσο ανάπτυξη, όχι σε μέσο τιμωρίας της επιχειρηματικότητας και είσπραξης πόρων.

Αυτή η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια πολιτική φιλελεύθερη και εξωστρεφής, εφαρμόστηκε και στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η φορολογική πολιτική αποτέλεσε από τα κύρια εργαλεία μας για να δημιουργήσουμε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο οικονομικά πρωτογενή τομέα. Αλλά και για τη στήριξη των παραγωγών, με μέτρα έκτακτα, όπως ο μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο «αγροτικό πετρέλαιο» που εφαρμόστηκε το 2022 και θα εφαρμοστεί και για το 2023.

Η έμφαση, όμως, δόθηκε σε μόνιμες παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος παραγωγής και απελευθερώνουν πόρους για επενδύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφαρμογή από το 2021 νέας  φορολογικής κλίμακας για τους αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000€.

Η μείωση της φορολογίας για εμάς είναι εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και επίλυσης δομικών ζητημάτων του πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικά του τομέα που εμποδίζουν τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας όπως ο κατακερματισμένος και μικρός κλήρος μπορούν να ξεπεραστούν με την ενίσχυση των συνεταιριστικών σχημάτων. Και αυτό το κάναμε, προχωρώντας στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10%. Παράλληλα προχωρήσαμε στη μείωση κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή βρίσκονται σε σχέση  συμβολαιακής γεωργίας.

Η μείωση της φορολογίας, η ελάφρυνση των πολιτών και των παραγωγών για εμάς είναι μια ιδεολογική θέση. Πιστεύουμε στη δίκαιη και όχι στην τιμωριτική φορολόγηση των πολιτών. Για αυτό και σε αυτά τα τέσσερα χρόνια εργαστήκαμε για να μειώσουμε και να καταργήσουμε φόρους και εισφορές που βάραιναν τους πολίτες. Πριν από έξι μήνες οι φόροι και οι εισφορές που είχαμε μειώσει ή καταργήσει έφταναν τους 50. σήμερα είναι 63. Το έργο που κάνουμε για μια πιο δίκαιη φορολόγηση δεσμευόμαστε πως θα συνεχιστεί