Ομιλία κατά τη συζήτηση επί του Ν/Σ «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογικής διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανεβαίνω στο Βήμα μετά την τοποθέτηση του Υπουργού και δεν μπορώ να μην προσπαθήσω να βγάλω κάποια συμπεράσματα από τον τρόπο του, το ύφος του και τον τόνο του.

Γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζετε κι εσείς, το βιώνει κι η ελληνική κοινωνία ότι η Κυβέρνηση είναι απόλυτα εγκλωβισμένη. Δεν μπορεί να πάει ούτε μπρος ούτε πίσω.

Ποια είναι τα δεδομένα που την καθιστούν απόλυτα εγκλωβισμένη; Είναι η αξιολόγηση, η οποία, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης, αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο, θα έχουμε πρόβλημα, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα, ένα ακανθώδες και μεγάλο θέμα.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να έρθει και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεννόησης, σύνθεσης, συναίνεσης ή τουλάχιστον χαμηλών τόνων και ομαλής συζήτησης, έρχεται στο Κοινοβούλιο και προσπαθεί να σηκώσει τους τόνους, να βρει εσωτερικούς αντιπάλους, να βρει εσωτερικούς εχθρούς, να μας πει ότι αυτή πολεμά, παλεύει, διεκδικεί, χτυπάει τη διαπλοκή. Όμως, με αυτά τα οποία λέτε, κύριοι συνάδελφοι, πιστεύετε ότι λύνετε τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών; Δηλαδή, αντιμετωπίζετε το ζήτημα της ανεργίας, όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους αυτή τη στιγμή; Δίνετε λύση, βρίσκετε κάποια πρόταση, έχετε κάποιο σχέδιο στο προσφυγικό; Όχι. Άρα, τι προσπαθούμε να κάνουμε; Κάνουμε εξαγωγή στους Έλληνες πολίτες μιας συγκρουσιακής κατάστασης, για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Θα το πω εντός εισαγωγικών. «Πετάμε, δηλαδή, την μπάλα στην κερκίδα» και νομίζουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τις εντυπώσεις.

Ο ελληνικός λαός, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εκεί έξω και είναι κριτής. Ακούει, βλέπει, παρακολουθεί και ελέγχει όλους. Κι εμείς, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αρκούμαστε στον ελεγκτικό μας ρόλο, να καταδείξουμε τα κακώς κείμενα από την Κυβέρνηση.

Συζητούμε σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογικής διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)». Είναι ηχηρός και βαρύγδουπος τίτλος, χωρίς όμως περιεχόμενο. Ανταποκρίνεται ο τίτλος στο περιεχόμενο; Εγώ πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται.

Μια δεύτερη παρατήρηση: Είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μια μνημονιακή υποχρέωση; Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση. Εσείς ήσασταν κατά του μνημονίου. Μήπως υπάρχει και ένα καλό μέρος του μνημονίου, το οποίο αποδέχεστε και έρχεστε να το υλοποιήσετε;

Σας θυμίζω δε ότι στο μνημόνιο, που υπογράψατε το καλοκαίρι και που ψηφίστηκε ξημερώματα της 14ης Αυγούστου, λέει ότι θα πρέπει να το ενστερνιστείτε και να το αφομοιώσετε. Εύχομαι και ελπίζω οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά, να το έχουν αφομοιώσει.

Γιατί εμείς δεν πιστεύουμε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Έχουμε συγκεκριμένες αντιρρήσεις. Ποια είναι η αντίρρηση; Η πρώτη αντίρρηση αφορά στον χρόνο εφαρμογής του νομοσχεδίου. Αν το πιστεύατε, θα έπρεπε να εφαρμοστεί από χθες, διότι εσείς και κάθε Κυβέρνηση που έρχεται, έρχεται για να πάει τη χώρα μπροστά, για να βελτιώσει τα κακώς κείμενα. Έρχεται για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Δεν έρχεται για να ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διαφορετικά, δεν θα γινόταν καμιά εναλλαγή. Αντί, λοιπόν, να έρθετε και να διορθώσετε τις παθογένειες –και παθογένεια ήταν η διορισμένη δημόσια διοίκηση- έρχεστε και λέτε «το πάμε για το 2018 και βλέπουμε».

Δεύτερη μεγάλη ένσταση που έχουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι για τις θέσεις των γενικών γραμματέων και των ειδικών γραμματέων, που είναι πολιτικές θέσεις, δεν δέχεστε στο Εθνικό Μητρώο να καταχωρηθούν και επιτυχημένα στελέχη. Τι δείχνετε με αυτό; Δείχνετε έλλειψη θάρρους, δείχνετε έλλειψη τόλμης και δείχνετε ότι δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Σας επισημαίνω και σας δίνω ένα στοιχείο: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΑΣΑ, το κόστος της γραφειοκρατίας στη χώρα μας ανέρχεται σε 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της γραφειοκρατίας στις υπόλοιπες είκοσι επτά ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 3,5%. Τι σημαίνει αυτό με νούμερα, αριθμούς και με ποσά; Σημαίνει γύρω στα 10 δισ. του ΑΕΠ. Σημαίνει ένα επιπλέον κόστος επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, γύρω στα 5-6 δισεκατομμύρια, χρήματα που τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικονομία και τα στερείτε από τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Τα εξής ζητήματα:

Πρώτον, την ύπαρξη διαφάνειας. Δεν πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση μάχεται για τη διαφάνεια και ενθαρρύνει τη διαφάνεια. Θυμόμαστε παραμονές Χριστουγέννων τι ψηφίσατε όσον αφορά τη διαύγεια. Θα μπορούσατε να πάρετε το νήμα και να προχωρήσετε πιο πέρα.

Δεύτερον, την ύπαρξη αξιολόγησης στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, και στα πρόσωπα αλλά και στις δομές.

Τρίτον, μια μεγάλη και βασική παράμετρος, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Διότι στο επίκεντρό μας είναι να κάνουμε καλύτερη τη δημόσια διοίκηση, να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και να το κάνουμε αυτό με αντικειμενικές διαδικασίες, με ένα αντικειμενικοποιημένο σύστημα, που η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η τεχνολογία μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έπρεπε σήμερα εδώ πέρα το μήνυμα να είναι συνεννόηση. Θα έπρεπε να είναι το μήνυμα ότι «θέλουμε επενδύσεις στη χώρα» και αυτό το πετυχαίνουμε με μια καλύτερη δημόσια διοίκηση. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. «Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα», όπως λένε και οι στίχοι του Βάρναλη, «προσμένουμε, ίσως, κάποιο θαύμα».