Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τη διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου και τα αντισταθμιστικά έργα της ΔΕΗ για την Άρτα, κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος.
Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση-δημοσίευση στον ιστότοπο «Γνώμη της Άρτας» (Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, Η συζήτηση για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου – Μια πονεμένη ιστορία!, από τον Κώστα Γκέτση), η οποία και επισυνάπτεται, «απ’ το 1975 που άρχισε να κατασκευάζεται το πρώτο φράγμα στον Άραχθο, στο Πουρνάρι, το πρώτο μέλημα, έπρεπε να ήταν, παράλληλα με την κατασκευή του έργου, να προχωράει όπως ήταν τότε η οριοθέτηση της κοίτης, αφού έπρεπε όσοι έπρεπε να ασχολούνται με τον τόπο αυτό, να γνωρίζουν το τι θα ακολουθούσε». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «Η κοίτη του Αράχθου, από τότε μέχρι τώρα περιορίστηκε στο 25% της έκτασης που τότε κατείχε και ουδείς μίλησε». Στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν προέκυψε το αίτημα για τη διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου και το αίτημα για εγκιβωτισμό και λίγο αργότερα να γίνει ο Άραχθος πλωτός. Αν και υπάρχουν σχετικές μελέτες δεν υπάρχει κάποια απόφαση πάνω στο αίτημα. Στο ίδιο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι «η λειτουργία του ταμιευτήρα, στο Πουρνάρι, δίνει αυτή τη δυνατότητα, αλλά το πρόβλημα, είναι σε ποια κοίτη, θα διοχετευτεί το νερό, που πρέπει να φεύγει από κει, για να αποδειχθεί η λίμνη σωτήρια και στην περίπτωση, που προκύψει η θεομηνία του αιώνα ή μικρότερης έκτασης θεομηνία».
Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του, σύμφωνα με άλλη σχετική ανάρτηση-δημοσίευση στον ίδιο ιστότοπο Γνώμη της Άρτας (Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, Η συζήτηση για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου – Μια τρύπα στο νερό!, από τον Κώστα Γκέτση), η ΔΕΗ δεν έχει άδεια χρήσης του νερού, τη στιγμή που άλλα υδροηλεκτρικά φράγματα τη διαθέτουν.
Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν σχετικά με το θέμα της διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου;
- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, που βασίζονται στα συμπεράσματα των μελετών που έχουν ήδη γίνει σχετικά με τη διευθέτηση και τον ακόλουθο εγκιβωτισμό της κοίτης του Αράχθου;
- Πως προτίθενται να διαχειριστούν το θέμα της μη-ύπαρξης άδειας χρήσης του νερού από τη ΔΕΗ;
- Έχουν γίνει μελέτες σχετικά με αντισταθμιστικά μέτρα από την πλευρά της ΔΕΗ, που αξιοποιεί το φράγμα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος της περιοχής;
- Αν υπάρχουν οι προαναφερόμενες μελέτες, έχει γίνει εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνουν;