Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε το νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις», ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο μία συνολική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία και ο αγροτοδιατροφικός τομέας της οικονομίας στη χώρα μας; Προσωπικά, πιστεύω πως όχι και θα σας αποδείξω το γιατί.
Το παρόν σχέδιο νόμου είναι μία επαναδιατύπωση των ν. 4264 του Μαΐου του 2014 και του ν. 4315 του Δεκεμβρίου του 2014.(AD)
Θα μπορούσε, συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των νόμων, δηλαδή στην εφαρμογή τους. Εκεί υπάρχει το πρόβλημα μέχρι σήμερα, στο ότι δηλαδή η Βουλή νομοθετεί, αλλά οι νόμοι, δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται. Το γνωρίζετε κι εσείς, όπως και όλοι μας. Θα μπορούσε, συνεπώς, με μία ερμηνευτική εγκύκλιο ή με μία ερμηνευτική απόφαση να δοθεί λύση σ’ αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο Υπουργός με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε ήδη δοθεί στους αγρότες πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Υπουργός είπε –τον άκουσα και εχθές- ότι μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα χρήματα από την ενιαία ενίσχυση. Περιμένουμε, λοιπόν, να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία. Προσωπικά, πιστεύω ότι πάλι θα υπάρξει αστοχία και αυτό αποδεικνύει ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα και δεν δίνει συνολικές απαντήσεις. Δίνει μία μερική, αποσπασματική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όσον αφορά την πληρωμή των ενισχύσεών τους.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση πέτυχε την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου. Γιατί ίσχυε ο προηγούμενος ορισμός των βοσκοτόπων; Ίσχυε γιατί αυτό συμπεριλάμβανε η ΚΑΠ που ίσχυε μέχρι τις 31.12.2014. Από 1.1.2015 συμπεριληφθήκαν στους βοσκοτόπους οι ποώδεις, οι φρυγανώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Πετύχαμε μ’ αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν κατά πολύ –για να μην πω, να διπλασιαστούν- οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις και λύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες κτηνοτρόφοι στη χώρα μας, αρκεί να συνέβαιναν κάποια πράγματα, να συνέτρεχαν κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Έπρεπε να είχαν εκπονηθεί τα διαχειριστικά σχέδια και να είχαν υπολογιστεί τα δικαιώματα.
Άκουσα τον Υπουργό στη δευτερολογία του να παραδέχεται ότι με την ΚΥΑ που υπογράφηκε το Μάιο από την Κυβέρνηση προχωρά στην κατανομή των βοσκοτόπων μέσω μίας τεχνικής λύσης.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, προχωράτε με τεχνική λύση; Η τεχνική λύση είναι αυτή που εφαρμοζόταν με την προηγούμενη ΚΑΠ και γνωρίζετε και εσείς, όπως το γνωρίζουμε κι εμείς και οι κτηνοτρόφοι πάνω απ’ όλα, ότι δεν ξεκαθάριζε τα πράγματα. Δεν ήταν ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων.
Με την τεχνική λύση, λοιπόν, επιστρέφουμε ξανά σ’ αυτό που εσείς καταγγείλατε, στις αλχημείες. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε. Χρησιμοποιήθηκε, λοιπόν, η τεχνική λύση στο παρελθόν και είχαμε τις συνέπειες τις οποίες είχαμε. Αντ’ αυτού, με το διαπραγματευτικό οίστρο της η Κυβέρνηση άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος και φθάσαμε μετά από δέκα μήνες πάλι στην τεχνική λύση.
Άκουσα τον Υπουργό που είπε ότι θα υπολογιστούν και τα νέα δικαιώματα. Εμείς περιμένουμε να υπολογιστούν τα δικαιώματα με το νέο τρόπο και να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ.
Θέλω να σας πω ότι στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής υπάρχει παρατήρηση και για το άρθρο 1 και για το άρθρο 2, όσον αφορά το αν είναι συμβατή η νομοθεσία με βάση το τι ισχύει στο περιβάλλον και στα δασαρχεία και το αν έχετε λάβει υπ’ όψιν –που θα μπορούσατε- τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ή αν προνοήσατε για τη σύνδεση αυτών των βάσεων δεδομένων.
Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 16 επιτρέπετε την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού χωρίς να γίνεται έλεγχος. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι μπορεί να αλλάξει η βιοποικιλότητα περιοχών της χώρας μας. Για να μη σας το αναλύσω, με το παράθυρο δυστυχώς που ανοίγετε σημαίνει ότι μπορεί να αμφισβητηθούν. Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας, όταν ανοίγει μία χαραμάδα, γίνεται παράθυρο και στο τέλος πόρτα.
Υπολογίστε τα αυτά και λάβετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σας τις συνέπειες.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής: Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Όποια παθογένεια υπήρχε μέχρι τώρα οφείλουμε να τη διορθώσουμε και να την αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με πολιτικές που αυξάνουν τη φορολογία στους αγρότες, όταν ζητούν 100% προκαταβολή για την επόμενη χρονιά.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να ξέρετε ότι πέρυσι στην περιοχή μου, στην Άρτα, τα εσπεριδοειδή δόθηκαν σε πολύ καλές τιμές. Το ίδιο και τα ακτινίδια. Φέτος, οι τιμές είναι μισές. Όταν ο φόρος, λοιπόν, θα προκαταβάλλεται από την προηγούμενη φορά, πώς θα υπάρξει ανταπόδοση σ’ αυτούς τους παραγωγούς; Πώς θα προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά; Δεν θα υπάρξει.
Σας καλώ, λοιπόν, τώρα, έστω κι αυτήν την ύστατη στιγμή, να ασχοληθείτε με τα προβλήματα του κλάδου, με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γιατί ο αγροτοδιατροφικός τομέας και η βελτίωση της παραγωγής θα δώσει ώθηση στη χώρα μας.