ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ:Κερδισμένη ή ζημιωμένη η Άρτα από την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Παν/μιο Ιωαννίνων;
Συγκεκριμένες μελέτες και ποσοτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της Άρτας, από την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Παν/μιο Ιωαννίνων, όσο και στο προσωπικό του Ιδρύματος,ζήτησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Γιώργος Στύλιος από τον Υπουργό Παιδείας. Ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι η τοπική αγορά της Άρτας είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλαπλούς δεσμούς με το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, δεδομένου ότι το Τ.Ε.Ι δαπανά κάθε χρόνο μεγάλα ποσά σε προμήθειες, από τοπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, το διοικητήριο του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα μετά την απορρόφηση δεν θα υφίσταται. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μετακινήσεις διοικητικών στα Ιωάννινα.
Ο Βουλευτής, ζήτησε από τον Υπουργό να προσδιορίσει τις διοικητικές δομές, που θα παραμείνουν στην Άρτα όπως: το γραφείο φοιτητικής μέριμνας, το γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Erasmus), τη δομή απασχόλησης και σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), την επιτροπή ερευνών και διαχείρισης του ΕΛΚΕ, το τμήμα προμηθειών, την τεχνική υπηρεσία, καθώς και τις προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού που θα παραμείνουν στην Άρτα. Επιπλέον, ζήτησε να κατατεθούν τα συνολικά ποσά από τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ και του ΕΛΚΕ που δαπανήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις. καθώς και τη συνολική μισθολογική δαπάνη των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Ο κ. Στύλιος πρότεινε να παραμείνει το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων στην Άρτα, ή να μεταταχθούν σε υπηρεσίες στην πόλη.
Επιπλέον, ζήτησε από τον κύριο Υπουργό τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, καθώς και τις προτάσεις ενίσχυσης της Άρτας ως Ακαδημαϊκού Πόλου με νέα τμήματα ώστε τουλάχιστον το 30% των τμημάτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων να βρίσκονται στην πόλη της Άρτας.
Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιοςέκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ζητώ από τον Υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τα οφέλη και τις ζημίες που θα προκύψουν για την Άρτα. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκα με εκπροσώπους του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ Ηπείρου καθώς και του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Ιδρύματος. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ανταλλαγή θέσεων και προέκυψε ταύτιση των απόψεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ)
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Συνέπειες από την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους πολίτες της Άρτας
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου σας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η απορρόφηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Άγνωστες όμως παραμένουν οι συνέπειες της απορρόφησης αυτής για τους συμπολίτες μου. Ειδικότερα, η Άρτα περιθωριοποιείται στον Ακαδημαϊκό χάρτη. Μετατρέπεται από Έδρα και Κέντρο αποφάσεων σε πόλη στην οποία θα στεγάζεται «παράρτημα» του Παν/μιου Ιωαννίνων.
Μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν εκφραστεί επανειλημμένα για το επιτυχημένο μοντέλο του ενός campus σε μια πόλη και την μεσομακροχρόνια στόχευση συγκέντρωσης όλων των τμημάτων στα Ιωάννινα. Είναι θέμα χρόνου οι «μαζικές» μετακινήσεις των καθηγητών από την Άρτα στα Ιωάννινα, η αποψίλωση των τμημάτων και στη συνέχεια και η μεταφορά των τμημάτων στα Ιωάννινα.
Η υπάρχουσα διοικητική δομή του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα μετά την απορρόφηση δεν θα υφίσταται. Δεν προβλέπονται συγκεκριμένες διοικητικές δομές που θα δημιουργηθούν στην Άρτα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μετακινήσεις και διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ προς τα Ιωάννινα. Τα παραπάνω προεξοφλούν εικόνα σοβαρής υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άρτα. Ταυτόχρονα όμως προοιωνίζουν σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία. Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:
- Η τοπική αγορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλαπλούς δεσμούς με το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Το Τ.Ε.Ι δαπανά κάθε χρόνο μεγάλα ποσά σε προμήθειες, από επιχειρήσεις της Άρτας. Ζητείται να κατατεθούν τα συνολικά ποσά από τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ και του ΕΛΚΕ που δαπανήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις (προμήθεια γραφικών υλών, εστίαση κλπ) ανά έτος την τελευταία δεκαετία.
- Ποια η συνολική μισθολογική δαπάνη των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα;
- Έχετε προσδιορίσει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τις διοικητικές δομές (γραφείο φοιτητικής μέριμνας με τμήμα σίτισης, τμήμα στέγασης, γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Erasmus), γραφείο διασύνδεσης των φοιτητών με επιχειρήσεις, επιτροπή ερευνών και διαχείρισης του ΕΛΚΕ, γραφείο προμηθειών, γραφείο διοικητικής υποστήριξης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών του Ιδρύματος, τεχνική υπηρεσία) και τις προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού που θα παραμείνουν στην Άρτα; Αν ναι ποιες είναι αυτές;
- Σε περίπτωση πλεονάζοντος προσωπικού στις δομές που θα παραμείνουν στην Άρτα, υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες (στην Άρτα);
- Υπάρχει μελέτη που να υπολογίζει τις οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί η τοπική οικονομία της Άρτας από την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι.; Αν ναι ζητείται να κατατεθεί το κόστος ανά έτος και ανά τομέα
- Υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα τμήματα που θα προκύψουν στην Άρτα μετά την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου από το Παν/μιο Ιωαννίνων; Εάν ναι ζητείται να κατατεθούν.
- Υπάρχουν προτάσεις ενίσχυσης του Ακαδημαϊκού Πόλου στην Άρτα με νέα τμήματα ώστε τουλάχιστον το 30% των τμημάτων των Ιωαννίνων να βρίσκονται στην πόλη της Άρτας ώστε να υπάρχει ικανοποιητική αναλογία; Εάν ναι ζητείται να κατατεθούν.
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Στύλιος Γιώργος