Απάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του Γιώργου Στύλιου: Επίσημη διάψευση σχετικά με πριμ αποχώρησης των κτηνοτρόφων για αποχώρηση από το επάγγελμα

Στυλιος_7

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Απάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  σε ερώτηση του Γιώργου Στύλιου: Επίσημη διάψευση σχετικά με πριμ αποχώρησης των κτηνοτρόφων για αποχώρηση  από το επάγγελμα

Απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κύριου Γιώργου Στύλιου σχετικά με την πριμοδότηση της αποχώρησης από την αιγοπροβατοτροφία, η αρμόδια Υφυπουργός αναφέρει: «Οι νοµοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ 2021-2027 δεν προβλέπουν την παροχή κινήτρων σε αιγοπροβατοτρόφους για την έξοδό τους από το επάγγελµα της αιγοπροβατοτροφίας. Επίσης, καµία συζήτηση είτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ή Ευρωπαϊκής Ένωσης που να αφορά πριµοδότηση αποχώρησης από το επάγγελµα της αιγοπροβατοτροφίας στη νέα ΚΑΠ 2021-2017 δεν έχει λάβει χώρα».

 

Στη συνέχεια του επτασέλιδου κειμένου της απάντησης επισημαίνεται ότι: «…Εντούτοις οι παραγωγοί εστιάζουν τη λύση στο πρόβληµα της οικονοµικής βιωσιµότητας στην αύξηση της τιµής του γάλακτος. Ωστόσο, το γάλα κάθε άλλο παρά σε ανταγωνιστική τιµή παράγεται. Συγκεκριµένα, οι τιµές παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα και το κρέας, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ελεύθερες και διαµορφώνονται σύµφωνα µε τους βασικούς κανόνες της αγοράς (προσφορά και ζήτηση). Οποιαδήποτε παρέµβαση του κράτους στη διαµόρφωση των τιµών είναι ασυµβίβαστη προς την ενωσιακή νοµοθεσία. … Ως εκ τούτου, η λύση του εν λόγω προβλήµατος πρέπει να εστιαστεί: στην αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων και στη µείωση του κόστους παραγωγής».

 

Αναφορικά με την απάντηση της Υφυπουργού ο κ. Στύλιος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ περιπαίζει τους κτηνοτρόφους. Τους κατηγορεί για μη ανταγωνιστικές τιμές, τη στιγμή που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει επιβάλλει αλλεπάλληλα μέτρα αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και την φορολόγηση του εισοδήματός τους. Πόροι 6,5 δις από το ΠΑΑ και το ΕΠΑΛ, διασφαλισμένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014, λιμνάζουν στα ταμεία της Ε.Ε. λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας. Οι παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις του αιγοπρόβιου γάλακτος είναι σε έξαρση. Οι πολιτικές της κυβέρνησης, τιμωρούν όποιον παράγει».