Βαρύ φόρο στην άσφαλτο πληρώσαμε το σαββατοκύριακο που πέρασε. Τραγικά δυστυχήματα οδήγησαν 8 συμπολίτες μας στο θάνατο. Ανάμεσά τους ένα βρέφος.
1 νεκρός στην Άρτα, 4 νεκροί στην Πρέβεζα, 1 νεκρή στη Νάξο, 1 νεκρός στην Κοζάνη, 1 βρέφος νεκρό στον Πύργο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το έτος 2018, 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε κάποιο τροχαίο και 727 τραυματίστηκαν βαριά, σε σύνολο 10.737 οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Δυστυχώς τα νούμερα αυτά με κάποιες αποκλίσεις παρουσιάζονται κάθε χρόνο.
Ο νεαρός που χάθηκε από την Άρτα τυγχάνει να μεγάλωσε στη γειτονιά μου. Η απώλεια που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων είναι απερίγραπτες. Αν ακούγαμε σήμερα τους παραπάνω αριθμούς θυμάτων ως κρούσματα κορωνοϊού ενδεχομένως να είχαμε θορυβηθεί περισσότερο. Γιατί άραγε; Γιατί όλη αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά του Covid-19 έχει πιάσει τόπο και αποδίδει καρπούς. Με το ίδιο σθένος χρειάζεται να ασχοληθούμε και με το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων. Να μιλήσουμε για τα αίτιά τους και τον τρόπο αποφυγής τους στα ΜΜΕ, στα σχολεία, σε εκδηλώσεις. Να γίνει κτήμα όλων και ιδιαίτερα των νέων. Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η αξία της παιδείας και της ενημέρωσης. Οι μεγαλύτεροι με την οδική συμπεριφορά μας θα πρέπει να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους οδηγούς. Όλοι όσοι οδηγούμε στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα να φροντίσουμε να εξαλειφθούν οι θλιβερές στατιστικές.
Ταυτόχρονα η Πολιτεία χρειάζεται να συνεχίσει να φροντίζει το οδόστρωμα και τη σήμανση και η Τροχαία τη ρύθμιση και την επιτήρηση της κυκλοφοριας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.