Η στήριξη της αγροτικής οικονομίας πυλώνας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού
Αναλύοντας το σχέδιο μας για το μέλλον, για την οικοδόμηση της ισχυρής Ελλάδας με ορίζοντα το 2030, μιλήσαμε για τις μεγάλες προκλήσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το δημογραφικό, δηλαδή η μείωση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας που ξεκίνησε το 2011 σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας.
Ζήτημα εξαιρετικά σύνθετο και απότοκο πολλών παραγόντων και χρόνιων τάσεων. Ο χαμηλός δείκτης γεννήσεων είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ενώ η αστυφιλία ήδη από τη δεκαετία του 1960 άρχισε να προκαλεί μείωση του πληθυσμού της περιφέρειας και από τη δεκαετία του 1970 να έχει αρνητικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και την παραγωγή. Όταν η μετακίνηση των νέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων υποδομών παιδείας και υγείας γίνεται κανόνας.
Οι συνέπειες που είχε η απώλεια του πιο δημιουργικού τμήματος του πληθυσμού της ελληνικής περιφέρειας στην τοπική ανάπτυξη και κυρίως στην ελληνική αγροτική παραγωγή άργησαν να γίνουν αντιληπτές. Ενώ και η αντίδραση της πολιτείας άργησε. Διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να την αντιστρέψουν αδυνατώντας να αντιληφθούν πως κλειδί για την αναστροφή της πληθυσμιακής κάμψης της περιφέρειας ήταν ανάπτυξη και η παραγωγική της ανασυγκρότηση.
Η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση και ισχυροποίηση της αγροτικής παραγωγής. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο τόσο η μεταποίηση όσο και τουρισμός -τομείς με ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια- στηρίζονται. Ακόμα περισσότερο στην περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του επέλεξε να επισκεφθεί κατά κανόνα μικρές πόλεις με άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή. Ήταν σε αυτές τις επισκέψεις που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα προϊόντα που η κάθε περιοχή διαθέτει υπογραμμίζοντας τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως «θύλακες τοπικής ανάπτυξης».
Τοπικά κέντρα παραγωγής που αν επενδύσουμε συντονισμένα σε αυτά και στον πρωτογενή τους τομέα μπορούν να γίνουν κινητήρες συλλογικής ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κίνητρο για τους νέους να παραμείνουν στο τόπο τους και να δημιουργήσουν οικογένειες.
Στην τετραετία που πέρασε η Νέα Δημοκρατία έκανε ακριβώς αυτό. Με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξασφαλίζει στην αρχή της κυβερνητικής θητείας του πως η χώρα μας θα έχει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ πόρους ύψους €19,3 δις για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, αναπτύξαμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε ένα πλάνο παρεμβάσεων με ορίζοντα το 2035. Στόχος μας ο πρωτογενής τομέας να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός μα πρωτίστως ελκυστικός στους νέους ανθρώπους. Να προσελκύσει, δηλαδή, ανθρώπους με όρεξη να παραμείνουν στον τόπο τους ή αφήσουν τα αστικά κέντρα για να επενδύσουν και να εργαστούν στην παραγωγή. Συνδέσαμε με αυτό τον τρόπο άμεσα την πληθυσμιακή ενίσχυση της ελληνικής Περιφέρειας με την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότησή της.
Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος Νέων Γεωργών μέχρι σήμερα. Πριμοδοτήσαμε, δηλαδή με €525 εκ. περισσότερους από 14.000 νέους σε όλη την Ελλάδα για να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Αντίστοιχα προχωρήσαμε στην χρηματοδότηση και κατασκευή νέων υποδομών σε ολόκληρη της Ελλάδα και κυρίως στην ενίσχυση επενδυτικών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής. Στηρίζοντας επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πετυχαίνοντας μετά από δεκαετίες να καταστήσουμε ξανά τον πρωτογενή μας τομέα παραγωγικό και πλεονασματικό.
Για ένα σύνθετο πρόβλημα όπως είναι το δημογραφικό αυτό φυσικά από μόνο του δεν αρκεί. Είναι, όμως, ένα πρώτο βήμα σε ένα σχέδιο ολιστικό με παρεμβάσεις σε πέντε άξονες όπως είναι η παιδεία, οι υποδομές και η στήριξη της οικογένειας που προωθήσαμε με συνέπεια και σταθερότητα σε αυτή μας τη θητεία. Αυτό οι πολίτες το αναγνώρισαν στις 21 Μαΐου, όταν με ωριμότητα σύγκριναν και έκριναν ποια παράταξη έχει πραγματικό σχέδιο για το μέλλον. Τότε έκριναν πως η Νέα Δημοκρατία είναι η αξιόπιστη και σύγχρονη δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις και να οικοδομήσει μια άλλη ισχυρή Ελλάδα. Αυτή την επιλογή πάντα κρίνοντας τον προγραμματικό μας λόγο θα κάνουν και στις 25 Ιουνίου, δίνοντας εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει το έργο του, σταθερά και τολμηρά να πάμε όλοι μαζί πιο μπροστά.