“Oι εκλογές είναι η λύση και όχι το πρόβλημα” συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

w30-95204styliosg

Κάθε μέρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μία χαμένη μέρα για τον τόπο. Στόχος για τη ΝΔ είναι να περάσουμε από την Ελλάδα του μιζεραμπιλισμού, στην Ελλάδα της κανονικότητας και από τα επιδόματα φτώχειας στο μέρισμα ευημερίας.

Παραχώρησα στο AΠE-MΠE συνέντευξη στην οποία  επισημαίνω ότι: Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει, οι εκλογές είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σπ.Γκουτζάνη:

Στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση του ΝΟΟΡ 1 ο πρωθυπουργός σας κατηγόρησε ότι ταυτίζεστε με συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τι απαντάτε;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η έρευνα για την υπόθεση του Noor 1 πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει μέχρι το τέλος. Να σας υπενθυμίσω ότι το κύκλωμα αυτό εξαρθρώθηκε το 2014 επί δικών μας ημερών. Όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές να αποδοθούν. Όπως και αν λέγονται, όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί που εμπλέκονται. Η κυβέρνηση δυστυχώς πετάει λάσπη και αφήνει υπονοούμενα. Είναι υποχρέωση του πολιτικού κόσμου της χώρας να προασπίζει την αξιοπιστία του, και την αλήθεια. Αυτός ο σκοπός δεν υπηρετείται από την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για μη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 βλέπετε προοπτική εξόδου από τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018;

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο το 2018, όταν η ίδια έχει φέρει το τέταρτο με μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και επιτήρηση μέχρι το 2060. Η φετινή ανάπτυξη είναι αναιμική και μη βιώσιμη καθώς στηρίζεται στην κατανάλωση και στην μείωση της αποταμίευσης. Το παραγωγικό μας μοντέλο παραμένει εξαρτημένο στις παθογένειες του παρελθόντος με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και έλλειψη εξωστρέφειας. Την ίδια στιγμή η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται. Τα μοναδικά έσοδα που εισπράττονται κανονικά από τον Ιούλιο και μετά είναι οι έμμεσοι φόροι και έσοδα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Μεγάλες εταιρείες αναστέλλουν την δραστηριότητά τους, μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αποχωρούν, οι δημόσιες υποδομές καταρρέουν, ζητήματα ασφάλειας ανακύπτουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει.

Ενδεχόμενο εκλογών τις οποίες επιμένετε να ζητάτε νομίζετε ότι θα βοηθήσουν την χώρα στην παρούσα συγκυρία;

Οι εκλογές είναι η λύση και όχι το πρόβλημα, καθώς κάθε μέρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μία χαμένη μέρα για τον τόπο. Προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος του 2014, με δύο νέα Μνημόνια, με νέα μέτρα 14,5 δισ. ευρώ και με χαμένη την ανάπτυξη της διετίας 2015-2017. Αντί το ΑΕΠ να ήταν φέτος 207 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 181 δισ. ευρώ, 26 δισ. ευρώ λιγότερα, δηλαδή 6.300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό θυσία στις αυταπάτες της κυβέρνησης. Η απάντηση στη σημερινή παρακμή, στη μετριότητα, στη κανονικοποίηση της μιζέριας, είναι Ελλάδα του πλούτου, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Αυτή την πρόταση υπηρετούμε στη Νέα Δημοκρατία.

Βλέπετε δυσκολίες στην τρίτη αξιολόγηση;

Οι προηγούμενες αξιολογήσεις καθυστέρησαν περίπου ένα χρόνο. Η τρίτη αξιολόγηση φέρνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που έρχεται σε σύγκρουση με το κρατικιστικό DNA της κυβέρνησης: περαιτέρω άνοιγμα των επαγγελμάτων, μέτρα για την αγορά εργασίας, εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των αγορών, αξιολόγηση στο δημόσιο. Εκτιμώ ότι θα είμαστε θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο του παρελθόντος: «σκληρή» διαπραγμάτευση για εσωτερική κατανάλωση, αναβολές και καθυστερήσεις που θα κρατούν όμηρο τη χώρα και θα ψαλιδίζουν τις όποιες προοπτικές της.
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών νομίζετε ότι θα περιπλέξει τα πράγματα όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της οικονομίας;
Το καλύτερο θα ήταν οι αξιολογήσεις να έκλειναν στην ώρα τους. Και αυτό γιατί εκτός από τα οικονομικά μέτρα, οι καθυστερήσεις έβαλαν το ελληνικό πρόβλημα στην εκλογική ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα. Το μόνο δεδομένο είναι ότι όσοι υποστηρίζαμε ότι οι αξιολογήσεις έπρεπε να κλείσουν γρήγορα, μάλλον δικαιωνόμαστε. Οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα δικό μας εθνικό στοίχημα. Μόνο αν το κερδίσουμε θα βγούμε από την κρίση.

Μέχρι στιγμής οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ είναι γενικές. Θα γίνει πιο συγκεκριμένος στην πορεία προς το συνέδριό σας;

Πριν ένα χρόνο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας εξήγγειλε συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, προσδιορίζοντας ισόποσες μειώσεις δαπανών έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο. Φέτος μίλησε για την Ελλάδα που μας αξίζει, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες πολιτικές που θα υπηρετούν τρεις προτεραιότητες: την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την δημιουργία νέων δουλειών, την μείωση των φορολογικών βαρών μέσω του εξορθολογισμού του κράτους και την ενίσχυση των νέων ανθρώπων και την προστασία των αδυνάτων. Μίλησε με σαφήνεια για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, για τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την φορολογία, για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα των επενδύσεων, τις αδειοδοτήσεις, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα. Στο προηγούμενο συνέδριο παρουσιάσαμε τις πρώτες 25 προτάσεις του προγράμματός μας, προχωρήσαμε με τις θέσεις μας για το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια. Προχωράμε στα μέσα Δεκεμβρίου σε συνέδριο Αρχών και Θέσεων, με επτά Προσυνέδρια σε όλη την χώρα με συγκεκριμένες θεματικές. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες και το πρόγραμμά μας θα εξειδικεύεται ακόμα περισσότερο. Στόχος μας είναι να περάσουμε από την Ελλάδα του μιζεραμπιλισμού, στην Ελλάδα της κανονικότητας, από τα επιδόματα φτώχειας στο μέρισμα ευημερίας.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά; Ποιό είναι το διακύβευμα κατά την άποψή σας;

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλα τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα αναζητήσει την μέγιστη πολιτική συναίνεση για να βγει η χώρα από τον σημερινό κατήφορο του εθνικολαικισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία όπως διαβεβαιώνει;

Καμία εξαγγελία και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης δεν έχει επαληθευτεί. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά θα επαναλάβει τον εαυτό της, υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες και όχι το καλό του τόπου.

Οι δείκτες δείχνουν βελτίωση στον πρωτογενή τομέα. Βλέπετε προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης;

Τα μόνα δεδομένα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, του κόστους παραγωγής, η καθυστέρηση εδώ και δύο χρόνια της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Κοινοτικοί πόροι ύψους 6 δισ. ευρώ μένουν αναξιοποίητοι και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά. Χρήματα που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικό κόσμος. Με τις κυβερνητικές αστοχίες και παραλήψεις η ύπαιθρος οδηγείται σε ερημοποίηση.
Η ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα θα έρθει αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αν γίνουμε ανταγωνιστικοί αν συνεργαστούμε. Συνεργασίες που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, θα δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, θα προωθούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές με βάση τη σχέση κόστους και οφέλους. Αξιοποιώντας παράλληλα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και των υποδομών τους ευρωπαϊκούς πόρους. Να δώσουμε τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους που την περίοδο της κρίσης επέλεξαν την στροφή στην παραγωγή να πραγματώσουν τους στόχους τους. Ο πρωτογενής τομέας δίνει διάσταση και ζωή στην πατρίδα μας, στηρίζει την οικονομία, ενισχύει την μεταποίηση, τονώνει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Είναι δύναμη ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε παρεμβάσεις στην φοιτητική παράταξη. Δεν θα έπρεπε να είναι αυτόνομη και να αποφασίζει μόνη της;

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, έχει οργανωτική ανεξαρτησία. Ό, τι νεωτερικό εμφανίστηκε στο φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, προήλθε από τη ΔΑΠ. Οι προτάσεις της για αυτόνομα ΑΕΙ, ιδιωτικά πανεπιστήμια, η σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή, το πολλαπλό σύγγραμμα, ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης, η αξιολόγηση, κλπ ήταν δικές της προτάσεις. Η ΔΑΠ ήταν και είναι πρωτοπόρα. Παλεύει όλα τα χρόνια, μόνη της στην ουσία να κρατηθούν οι σχολές ανοικτές σε ένα μπάχαλου, ανομίας και βίας σε πολλές περιπτώσεις. Πρωτοπορία δεν σημαίνει προσκόλληση στη δεκαετία του 90 που ήμουν εγώ φοιτητής. Οι φοιτητικές εκλογές αφορούν όλο και πιο λίγους. Χρειάζονται αλλαγές στον σκοπό και στον τρόπο λειτουργίας των φοιτητικών παρατάξεων. Και η ΔΑΠ πρέπει να φανεί πρωτοπόρα για άλλη μια φορά.