Συνέντευξη του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Στύλιου στον Ελεύθερο τύπο της Κυριακής

Τι αλλάζει με το ν/σ που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή;

Με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο στοχεύουμε πρώτον στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης. Αυτή τη στιγμή το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί στο 35% της επικράτειας και θέλουμε να φτάσουμε στο 90% μέχρι το τέλος του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό μας προγραμματισμό. Δεύτερον στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών και λειτουργιών του Κτηματολογίου, με λίγα λόγια στη δημιουργία του ψηφιακού Κτηματολογίου, όπου πολίτες και επαγγελματίες μέσω του gov.gr και άλλων ψηφιακών εφαρμογών θα έχουν πρόσβαση δωρεάν στα κτηματολογικά δεδομένα, από απόσταση, με ένα κλικ από το γραφείο ή το σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο. Η εικόνα που πολίτες και επαγγελματίες συνωστίζονταν σε ουρές χάνοντας χρόνο και χρήμα θα αποτελέσει σταδιακά παρελθόν. Και τρίτον, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρίας Ελληνικό Κτηματολόγιο, μέσω της οργανωτικής αναδιάρθρωσής της και της στελέχωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους.

Με ποιο τρόπο θα επιταχυνθεί η λειτουργία του Κτηματολογίου;

Μέχρι σήμερα για να ξεκινήσει η λειτουργία του Κτηματολογίου σε μία περιοχή θα έπρεπε να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια κτηματογράφησης (υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, έλεγχος νομιμότητας, ανάρτηση, υποβολή και εξέταση ενστάσεων, αναμόρφωση πινάκων μετά την εκδίκαση) που απαιτούσαν το λιγότερο 4 χρόνια. Πλέον η κτηματογράφηση σε μία περιοχή θα ολοκληρώνεται πριν την έκδοση των αποφάσεων των ενστάσεων από τις Επιτροπές Κτηματογράφησης οι οποίες αφορούν το 2% των ιδιοκτησιών. Στην ουσία με το παλαιό καθεστώς το 2% των ιδιοκτησιών μπλόκαρε το υπόλοιπο 98%. Ξεπερνάμε αυτόν τον σκόπελο. Με το νέο ν/σ που ψηφίστηκε, το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου θα πραγματοποιείται μετά την ανάρτηση και τις διορθώσεις για το 98% των ακινήτων. Το 2% θα παραμένει με αποτυπωμένες τις εκκρεμότητες, έως ότου διεκπεραιωθούν κι αυτές. Με άλλα λόγια, το Κτηματολόγιο θα μπορεί να εκδώσει διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης, σε χρονικό σημείο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης και αυτό διασφαλίζοντας πλήρως όλα τα δικαιώματα του 2% των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι θίγονται από τα στοιχεία της ανάρτησης. Για αυτές ακόμα τις περιπτώσεις και για την ταχύτερη επίλυσή τους οι Επιτροπές θα συνεδριάζουν ψηφιακά και θα βγάζουν άμεσα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό συντομεύουμε κατά δύο τουλάχιστον χρόνια την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης.

Με τα ακίνητα που είναι χαρακτηρισμένα ως «αγνώστου» τι γίνεται;

Αναμορφώνουμε πλήρως τη διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλέον δεν θα απαιτείται η ρητή συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου (την οποία το τελευταίο ουδέποτε χορηγούσε με αποτέλεσμα χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες). Αυτή θα τεκμαίρεται από τη μη προβολή αντιρρήσεων από την πλευρά του εντός εξήντα ημερών από την επίδοση της αίτησης. Ετσι θα αποσυμφορήσουμε τα δικαστήρια από χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα για κράτος και πολίτες. Μάλιστα, για να εξυπηρετήσουμε κι άλλο τους πολίτες, δίνουμε παράταση, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, για τη διόρθωση των πρώτων εγγραφών στις περιοχές όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία. Και το λέμε ξεκάθαρα τώρα, 17 μήνες πριν, με την επισήμανση ότι αυτή είναι η τελευταία παράταση που δίνουμε.

Πολλή συζήτηση γίνεται και για το θέμα των ενστάσεων. Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει για αυτό;

Δίνουμε πρόσθετες δυνατότητες στους πολίτες, ώστε να επιλύσουν τις αιτήσεις διόρθωσης πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να γλιτώσουμε κράτος και πολίτες χρόνο και χρήμα. Για αυτό εισάγουμε τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα επιλέγεται από ειδικό μητρώο, για την εξωδικαστική επίλυση των ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών. Πλέον οι ιδιώτες, εάν συμφωνούν, μπορούν να λύνουν τη διαφορά συμβιβαστικά. Στην ίδια λογική είναι και ο ορισμός του Κτηματολογικού Εφέτη, εξειδικευμένου δικαστή που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό τις σχετικές υποθέσεις. Οι εξειδικευμένοι δικαστές θα προέρχονται από όλες τις βαθμίδες του Δικαστικού Σώματος και θα επιμορφώνονται με ειδικά σεμινάρια. Και όλα αυτά παράλληλα με τις τριμελείς επιτροπές που θα λειτουργούν μέσα στο Κτηματολόγιο όπου θα προσφεύγουν οι πολίτες σε περίπτωση αρνητικής απάντησης σε αίτηση διόρθωσης από το κτηματολογικό γραφείο.

Γιατί να δηλώσουν οι πολίτες τα ακίνητά τους;

Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σε αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου. Με λίγα λόγια το Κτηματολόγιο είναι η εγγύηση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Οι πολίτες μέσω του Κτηματολογίου κατοχυρώνουν την περιουσία τους, δίνουν αξία στον μόχθο τους. Παράλληλα το Κτηματολόγιο είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο καθώς η λειτουργία τους σε όλη την επικράτεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της κτηματαγοράς. Το Κτηματολόγιο δεν είναι ένας ακόμα γραφειοκρατικός οργανισμός, αλλά εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου απλοποιεί τη διαδικασία αγοραπωλησίας . Πείτε μας λίγα λόγια για τον πολυσυζητημένο ψηφιακό φάκελο ακινήτου.

Με τον ψηφιακό φάκελο ακινήτου διευκολύνουμε όλα τα στάδια της μεταβίβασης ενός ακινήτου απλοποιώντας και ψηφιοποιώντας όλες τις επιμέρους διαδικασίες σε μια αγοραπωλησία. Το σκεπτικό μας ακολουθεί τη λογική του «One Stop Shop» καθώς η διαδικασία θα ξεκινάει και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλόμενους όλα τα εχέγγυα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της ψηφιοποίησης 17 πιστοποιητικών, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών. Με την παρέμβασή μας όλα αυτά τα πιστοποιητικά θα χορηγούνται ηλεκτρονικά μέσα σε ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασύνδεσης μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.