Το Κτηματολόγιο γυρίζει σελίδα

Το Κτηματολόγιο γυρίζει σελίδα

άρθρο του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτή Άρτας, με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Γιώργου Στύλιου, που δημοσιεύτηκε στη Real news

Το νέο σχέδιο νόμου για την κτηματογράφηση, που παρουσιάσαμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στοχεύει στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης της χώρας. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσω της απλοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της αναδιοργάνωσης του φορέα, έτσι ώστε το Κτηματολόγιο να καταστεί εύχρηστο, προσιτό και  αποτελεσματικό σε πολίτες και επαγγελματίες. 

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών με το νέο σχέδιο νόμου; Σήμερα για να μεταβιβάσει κάποιος ένα ακίνητο θα έπρεπε να αναζητήσει πλήθος εγγράφων σε έντυπη μορφή, διαδικασία που απαιτεί την φυσική του παρουσία σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου. Αυτή η εικόνα αλλάζει ριζικά. Με το νέο σχέδιο νόμου ψηφιοποιούνται περισσότερα από 17 πιστοποιητικά από 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου όλα τα παραπάνω θα χορηγούνται ηλεκτρονικά μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταξύ  των μητρώων του δημοσίου. Η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με ασφάλεια και διαφάνεια.

Με το νέο σχέδιο νόμου ξεπερνούμε τον σκόπελο των ενστάσεων, καθώς προβλέπεται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης πριν από την έκδοση απόφασης των αρμόδιων επιτροπών (Επιτροπές Αντιρρήσεων Υποθέσεων Κτηματογράφησης). Σήμερα οι εκκρεμότητες που αφορούν το 2% των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών μπλοκάρουν το υπόλοιπο 98%. Με την παρέμβασή μας διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης καθώς στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα καταγράφονται όλες οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα ( αιτήσεις διόρθωσης, αντίθετες απόψεις), ενώ οι ενστάσεις τους θα εκδικάζονται ψηφιακά. Επίσης, με τροπολογία που καταθέσαμε ήδη στη Βουλή, δεν θα επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτου και η έκδοση οικοδομικής άδειας για ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και παράλληλα παγώνουμε τα πρόστιμα μέχρι το τέλος του 2022. 

Το Κτηματολόγιο γυρίζει σελίδα. Εμπλουτίζουμε συνέχεια τις ψηφιακές υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας ktimatologio.gov.gr. Άμεσα υλοποιούμε το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων ύψους 200 εκ ευρώ, ενώ προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς το άνοιγμα των νέων Κτηματολογικών Γραφείων σε όλη τη χώρα.  Ήδη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα νέα κτηματολογικά γραφεία σε Πάτρα, Καλαμάτα,  Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μυτιλήνη και Τρίκαλα και το επόμενο διάστημα θα γίνουν τα εγκαίνια σε Άμφισσα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί το Κτηματολόγιο στο 35% της χώρας, και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 90% μέχρι το τέλος του 2023. Καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σύνολο των δικαιωμάτων στην Επικράτεια, μετατροπή των παλιών Υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά γραφεία με ψηφιακές υπηρεσίες και ανάδειξη του Κτηματολογίου ως ένα εργαλείο ανάπτυξης, εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτούς τους στόχους υπηρετούμε και θα τους πραγματοποιήσουμε.