Στόχος μας ο πρωτογενής τομέας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Το στόχο μας για έναν «έξυπνο», ανταγωνιστικό και «πράσινο» πρωτογενή τομέα, φιλοδοξεί να υπηρετήσει το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το οποίο καταθέσαμε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Βουλή. Το Σχέδιο είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης, με όλους τους φορείς του κλάδου και κυρίως με τους ίδιους τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήσαμε πολύωρες διαβουλεύσεις και στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου συμμετείχαν 1.400 εκπρόσωποι φορέων, με φυσική παρουσία και πολλοί περισσότεροι ηλεκτρονικά.
Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, είμαστε η μοναδική χώρα η οποία διατήρησε τους ίδιους πόρους με αυτούς της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (19,3 δισ. ευρώ) -την ώρα που ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 10%. Αυτό, συνιστά προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η Μεταβατική Περίοδος 2021-2022. Εμπεριέχει τα βασικά προγράμματα που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ, λειτουργώντας ως ένα βραχυπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ.
Με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο κάνουμε στροφή από τις επιδοτήσεις (μία λογική που χαρακτήριζε όλες τις προηγούμενες περιόδους) δίνοντας τώρα έμφαση στην ανάπτυξη. Χρηματοδοτούμε τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις για να κάνουν επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις, ώστε να αναπτυχθούν. Προσδοκούμε έτσι, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, γίνεται πράξη με συγκεκριμένο τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Διπλασιάζουμε τους διατιθέμενους πόρους για το αναπτυξιακό τμήμα της ΚΑΠ από το 5% (που ήταν στο πρόγραμμα 2014-2020) σε 10%. Αυτή η κίνηση έχει ως συνέπεια να διπλασιαστούν οι πόροι που πάνε για ανάπτυξη από 23% σε 30%.
Επιπλέον, συναντάμε την «Πράσινη Συμφωνία», παράγοντας με τρόπους που έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με χρηματοδότηση που αγγίζει τα 780 εκατ. ευρώ. Ένα παράδειγμα είναι τα Eco-schemes. Έναν θεσμό που περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον: α) την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή β) την προστασία της βιοποικιλότητας γ) τη διαχείριση φυσικών πόρων δ) τη γεωργία ακριβείας και ε) την προστασία εδαφικών πόρων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Στόχος μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να απλοποιήσουμε διαδικασίες, ώστε να διευκολύνουμε τους παραγωγούς στις συναλλαγές τους με το κράτος. Αυτό κάναμε και στο πρόγραμμα «Πρόγραμμα Νέων Γεωργών». Καταργήσαμε τον φυσικό φάκελο, η υποβολή των δικαιολογητικών έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά θα γίνει και η αξιολόγηση των φακέλων. Έτσι, θα μπορούν να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους μέσα σε διάστημα 6-7 μηνών, όταν στα παλαιότερα προγράμματα απαιτούνταν από 9 έως 14 μήνες. Με τον τρόπο αυτό υλοποιούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την πολιτική του Πρωθυπουργού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα με αναπτυξιακό πρόσημο. Που θα διευκολύνει, τον παραγωγό και τον επιχειρηματία του αγροδιατροφικού τομέα να επενδύσουν επιχειρηματικά και να παραγάγουν, μέσω των επενδύσεων αυτών, προϊόντα ασφαλή, υγιεινά και υψηλότερης ποιότητας. Για να αποφέρουν περισσότερα κέρδη τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ελληνική οικονομία. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο. Μία Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και κοιτάει ψηλά!