ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Και από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πήρε η Κυβέρνηση 70εκ € από τα διαθέσιμα

stylios

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος, σε συνεργασία με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε Ερώτηση – Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Εργασίας. Αφορμή, η υλοποίηση της Κυβερνητικής πολιτικής για την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων, σχεδόν του συνόλου των Οργανισμών του Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, που είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ανάλογη απόφαση και το Δ.Σ. του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

 

Συγκεκριμένα, κατόπιν εξαντλητικών πιέσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, παρόντος του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά λήφθηκε απόφαση περί κατάθεσης του ποσού των 70 εκ € από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για το χρονικό διάστημα από 7-6-2015 ως 26-05-2015 με επιτόκιο 2,6%.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, η εν λόγω ενέργεια αλλάζει ριζικά την μέχρι τώρα πολιτική του ΙΚΑ αλλά και των άλλων ασφαλιστικών Οργανισμών αναφορικά με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους και δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Η Κυβέρνηση επικαλείται προσχηματικούς λόγους, ενώ δεν έχει κανένα επεξεργασμένο σχέδιο για την άσκηση πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ρωτά τον κ. Υπουργό:

  • Παρότι ο Νόμος δεν το επιβάλλει, θα επανέλθετε στις πιέσεις σας προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καθώς και των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών, προκειμένου και τους επόμενους μήνες να συνεχιστεί η κατάθεση ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος;

 

  • ‘Έχετε επεξεργασμένο σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και αν ναι ζητούμε την κατάθεση των σχετικών εγγράφων. Σε άλλη περίπτωση η αποσπασματική και ύποπτη άσκηση πίεσης στις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών δείχνει πανικό, έλλειψη προγράμματος και αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους προς τους ‘Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

 

  • Θα τηρηθεί με συνέπεια ο εγκεκριμένος Προϋπολογισμός του 2015 για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και χωρίς λήψη εκτάκτων μέτρων; Ζητούμε την κατάθεση στοιχείων σχετικών με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.