Βασικά σημεία της ομιλίας του Γιώργου Στύλιου στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

 

Το Σύνταγμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της έννομης τάξης και της διαφύλαξης του θεσμικού πολιτειακού μας πλέγματος. Ο ανώτατος αυτός καταστατικός χάρτης, προφανώς δεν μπορεί από μόνος του να επιλύσει τις παθογένειες της πολιτειακής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Η τελευταία αναθεώρηση ολοκληρώθηκε το 2001 και η διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το γράμμα του Συντάγματος. Συνεπώς θα εθελοτυφλούσαμε εάν δεν παραδεχόμασταν τον προβληματικό χαρακτήρα ορισμένων διατάξεων, που επιβάλλεται να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν. Στη κορυφαία αυτή θεσμική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος οφείλουμε βεβαίως να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:

Πρώτον, το Σύνταγμα του 1975 αποδείχθηκε στις βασικές του επιλογές ένα πετυχημένο Σύνταγμα. Σε αυτό στηρίχθηκε η σταθερότερη και μακροβιότερη δημοκρατία στον τόπο μας. Η καινοτομία της συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεύτερον, η σημασία του συνταγματικού κειμένου ναι μεν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, από την άλλη όμως βαίνει διαρκώς μειούμενη σε συνθήκες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν πλέον δύο βασικούς πυλώνες προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθώ σε τρία σημεία εξίσου μείζονος σημασίας: Το άρθρο 16 για την Ανώτατη Παιδεία και το άρθρο 24 για το Δασικό και το άρθρο 3.

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, το 2006 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και να προχωρήσει η βουλή σε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική, θεσμική τομή, που τόσο πολύ είχε ανάγκη ο τόπος μας. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το ίδιο λάθος. Η ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης και ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλουν τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μιας Ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.

 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί το κρατικό μονοπώλιο στη ανώτατη εκπαίδευση.

Ενδεικτικοί τομείς στους οποίους τα ιδιωτικά παν/μια θα συμβάλλουν θετικά:

  • Στην ποιοτική αναβάθμιση μέσω του ανταγωνισμού, του δημόσιου πανεπιστημίου,
  • Στην ανακούφιση του κρατικού προϋπολογισμού,
  • Στην ανακοπή εκροής χρημάτων και νέων επιστημόνων μας προς το εξωτερικό,
  • Στην προσέλκυση ξένων φοιτητών,
  • Στην ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την παραγωγή και τη δημιουργία γέφυρας μεταξύ ερευνητικών ινστιτούτων, εργαστηρίων πανεπιστημίων και εταιριών,
  • Στην δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού καταρτισμένου σύμφωνα με τις νέες αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας,
  • Στη θεμελίωση μιας νέας δυναμικής για την οικονομία, μέσω της προσέλκυσης φοιτητών από άλλες χώρες, με τη δημιουργία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα Αγγλικά, με δίδακτρα και από τα δημόσια πανεπιστήμια,
  • Στη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα απορροφήσουν μεγάλο αριθμό ανέργων διδακτόρων.

H αρχή της ισότητας των ευκαιριών παραβιάζεται από τη στιγμή που τα εύπορα στρώματα του πληθυσμού έχουν τη δυνατότητα σπουδών στο εξωτερικό. Στερείτε από την οικονομία μας πολύτιμα έσοδα.

 

Σχετικά με το Δασικό στο άρθρο 24, οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τα ασφυκτικά αδιέξοδα που έχει η εφαρμογή του στην αξιοποίηση περιουσιών, που κακώς θεωρούνται δασικές. Η συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε  να στοχεύσει στην κατάργηση της ίδιας μεταχείρισης δασών και δασικών εκτάσεων. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει προτάσσεις για την προστασία των δασών και την λήψη μέτρων στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις:

  • για τη βιώσιμη ανάπτυξη,
  • τη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
  • την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • την υποχρεωτική αναδάσωση σε ιδιωτικά και δημόσια δάση που καταστράφηκαν ή αποψιλώθηκαν.
  • Τη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Πράσινο ταμείο.

Αν δεν συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα θα είναι να μπλοκάρετε τεράστιες εκτάσεις. θα έχετε  υπονομεύσει την οικονομική δραστηριότητα, πρωτίστως στον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα.

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ακόμη και στα Συντάγματα των Ιονίων Νήσων του 1803 και του 1817 η Ορθοδοξία αναφέρεται ως επικρατούσα θρησκεία. Το άρθρο 3 του Συντάγματος δεν εκφράζει τίποτα άλλο από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητα του συνταγματικού κειμένου που συνδέεται ασφαλώς και με την εθνική μας ιστορία. Η διατήρηση των χαρακτηριστικών αυτών αποτελεί την πολύτιμη συλλογική μας μνήμη. Σε κάθε περίπτωση, η θρησκευτική ελευθερία του κάθε πολίτη με τη σημερινή του διατύπωση: στο άρθρο 13 παρ. 1 του Συντάγματος.

Σαρώνονται από την ιστορία έθνη που προδίδουν τα ιδανικά τους και τις αξίες τους.

Ένα σύγχρονο Σύνταγμα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους και την τόνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών.