ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Ο Γιώργος Στύλιος μιλάει στη Βουλή για το επίδομα γέννας των 2000 ευρώ
Για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ που θα δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για κάθε νεογέννητο μίλησε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, όλες οι πολιτικές που διατρέχουν τις κυβερνητικές δράσεις έχουν αξία και εφαρμογή μόνο αν υπάρχει ενεργός πληθυσμός, για να τις εφαρμόσει. Χωρίς ενεργό και δυναμικό πληθυσμό όλα όσα συζητάμε και νομοθετούμε κατά καιρούς έχουν πολύ μικρή σημασία. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική στα εθνικά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, βιώσιμο ασφαλιστικό, αξιόπιστο σύστημα υγείας καινοτόμες δράσεις για την εκπαίδευση και την έρευνα σε μια χώρα που γερνάει, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει το μέλλον υπό την απειλή της διαρκούς δημογραφικής μείωσης.
Τα δημογραφικά δεδομένα προμηνύουν δυστυχώς αρνητικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι δραματικά. Σήμερα ο πληθυσμός είναι περίπου 11 εκατομμύρια. Το 2060 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στα 8,6 εκατομμύρια. Σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η χώρα μας σε μεγάλο βαθμό μετατρέπεται σε μια κοινωνία γερόντων. Τα στοιχεία για την Ήπειρο δεν διαφέρουν από τη γενική εικόνα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι υπερτερούν δυστυχώς κατά πολύ των γεννήσεων. Για το έτος 2018 στην Ήπειρο οι γεννήσεις ανήλθαν στις δυο χιλιάδες διακόσιες είκοσι δυο και οι θάνατοι σε τρεις χιλιάδες εννιακόσιους εβδομήντα επτά. Δηλαδή, οι θάνατοι είναι χίλιοι οκτακόσιοι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Στην πατρίδα μου, στην Άρτα, οι γεννήσεις ήταν τριακόσιες ογδόντα πέντε και οι θάνατοι χίλιοι για το 2018. Χάσαμε ένα μεγάλο χωριό, επτακόσια άτομα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα. Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ. Διευκολύνεται, επίσης, η πρόσβαση των δήμων της χώρας σε χρηματοδότηση, με στόχο τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εξασφαλιστεί η θέση για όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Επέρχονται, επίσης, αλλαγές στα υπάρχοντα επιδόματα παιδιού και ενοικίου, όπως και στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, που μετονομάζεται σε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στόχος μας είναι η χορήγηση του επιδόματος γέννησης να είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική στο 99% του ελληνικού πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στο επίδομα γίνεται υπό προϋποθέσεις εισοδηματικές και προϋποθέσεις μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα.
Όσον αφορά τα κριτήρια διαμονής, έχουμε ακολουθήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Οι μετανάστες χρειάζεται να μένουν μόνιμα στη χώρα δώδεκα χρόνια, προκειμένου να λάβουν το επίδομα παιδιού και ενοικίου, ενώ θεσπίζεται ως πρόσθετο κριτήριο η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο των ανήλικων παιδιών της οικογένειας. Το σχολείο είναι αυτό που μπορεί να δώσει καλύτερους πολίτες στην κοινωνία. Όλοι, εάν περάσουμε από εκεί, θα γίνουμε πιο ισχυροί, πιο δυνατοί και πιο κοινωνικοποιημένοι.
Το πρόβλημα, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από τα συναρμόδια Υπουργεία. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνω ότι θα συνεχίσει να παρέχεται το επίδομα ενίσχυσης για τους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που δεν είχε δοθεί για τα έτη 2018 και 2019, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, προεκλογικά είχε συντάξει ένα σχέδιο για αυτές τις πολιτικές, το οποίο εγκρίθηκε πριν από επτά μήνες από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ένα συνολικό σχέδιο συγκροτημένο, που ακουμπά όλες τις πτυχές του προβλήματος: στη μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού, στη στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών, σε θεσμικά μέτρα για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας, στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, σε μέτρα προώθησης της ενεργούς γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης, στη στήριξη των μεγάλων οικογενειών, των πολύτεκνων και των τρίτεκνων οικογενειών, στην αναστροφή του brain drain, της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτείται από εμάς σοβαρότητα, εθνική στρατηγική, επιμονή στους στόχους της πολιτικής μας σε βάθος χρόνου. Είναι μια μεγάλη μάχη, μια εθνική μάχη, που δεν πρέπει να χαθεί.