ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Ο Γ. Στύλιος μιλάει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021» τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρχικά επισήμανε ότι οι πολίτες, θέλουν από το πολιτικό σύστημα, αντιπαράθεση ουσίας. Θέλουν αποφάσεις από την Κυβέρνηση και δημιουργικές προτάσεις από την Αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος τόνισε ότι η Κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό έρχεται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: να καταθέσει έναν προϋπολογισμό σε ένα ρευστό περιβάλλον, που θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις και τις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη χώρα αμυντικά, θέτοντας τις βάσεις για να πιάσουμε πάλι το νήμα της ανάπτυξης.
Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2021 ο κ. Βουλευτής ανέφερε ότι έχει δύο στόχους:
- Πρώτον, να κρατήσει όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Γιατί για να υπάρξει ανάπτυξη την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις, να υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως να υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις.
- Δεύτερον, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης –εβδομήντα δύο δισεκατομμύρια έχει το Ταμείο Ανάκαμψης- να θέσει τις βάσεις επιστροφής της χώρας γρήγορα στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη.
Ο προϋπολογισμός, επισήμανε ο κ. Στύλιος, αναδεικνύει τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης: άνοιγμα της οικονομίας, αύξηση του ατομικού πλούτου, στήριξη των αδυνάμων. Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος και δεν υπάρχει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα επεκτείνονται όλες οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Παράλληλα στηρίζεται η πραγματική οικονομία. από εργαλεία ρευστότητας, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ, η επιστρεπτέα προκαταβολή και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Τα συνολικά ποσά που δίνονται από τα συγκεκριμένα εργαλεία, ανέφερε ο. κ. Στύλιος, ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια, ενώ το συνολικό ποσό που δίνεται για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κοντά στα 30 δισεκατομμύρια. 23 δισεκατομμύρια για το 2020 και τα υπόλοιπα για το 2021. Για την Ήπειρο, τη δική μου περιφέρεια, για την Άρτα, τα ποσά που έχουν δοθεί για τη στήριξη των εργαζομένων, με το Πρόγραμμα «Συνεργασία», την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την καταβολή του δώρου Πάσχα, την ειδική αποζημίωση των εποχιακά εργαζόμενων, φτάνουν τα 37 εκατομμύρια, ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις τα 16 εκατομμύρια. Συνολικά, μαζί με το ΤΕΠΙΧ Ι, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το ποσό για όλη την Ήπειρο φτάνει τα 268 εκατομμύρια ευρώ.
Η ιστορία και η διεθνής εμπειρία, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Στύλιος, έχουν δείξει ότι, μετά από δοκιμασίες, ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος δημιουργίας. Ας στηριχτούμε, λοιπόν στη δίψα του κόσμου για δουλειά και προκοπή. Ας δούμε το μέλλον δημιουργικά όλοι μας, για να φανούμε αντάξιοι του λαού μας, που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία.
Σχετικό link με το video της ομιλίας: https://youtu.be/43nxEYH6ne0