«Δίπλα στους αγρότες με πράξεις και αποτελέσματα», άρθρο στην εφημερίδα parapolitika.gr

«Δίπλα στους αγρότες με πράξεις και αποτελέσματα», άρθρο μου στην εφημερίδα parapolitika.gr
Η στήριξη του πρωτογενή τομέα και των ανθρώπων του αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή άκουσε τα αιτήματα των αγροτών και προσέφερε άμεσες λύσεις. Λειτούργησε με την ίδια συνέπεια που το κάνει εδώ και πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας πως είναι δίπλα στους παραγωγούς!

Δίπλα στους αγρότες με πράξεις και αποτελέσματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που εργάζεται για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και για αυτό τον λόγο η στήριξη του πρωτογενή τομέα και των ανθρώπων του αποτελεί προτεραιότητα. Με δική του πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τους παραγωγούς σε μπλόκα, όπως αυτό της Βόνιτσας. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αγροτών και την αντιπροσωπεία της ΕΘΕΑΣ, τον θεσμικό εκπρόσωπο των οργανωμένων αγροτών σε συνεργατικά σχήματα και  συνεταιρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Άκουσε τα αιτήματα τους και προσέφερε άμεσες λύσεις. Λειτούργησε με την ίδια συνέπεια που το κάνει εδώ και πέντε χρόνια.

Από το 2019 η Νέα Δημοκρατία, σε συνεχή διάλογο με τους παραγωγούς, δίνει λύσεις και προωθεί μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να ανασυγκροτήσουν την ελληνική αγροτική οικονομία. Με δομικές παρεμβάσεις σε τομείς, όπως: η φορολογία, η προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η διασφάλιση της αξίας της ελληνικής παραγωγής, που δίνουν προοπτική στον πρωτογενή τομέα.

Από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης, το 2019, ήταν η ελάφρυνση των παραγωγών από την υπερφορολόγηση που ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε επιβάλλει. Η μείωση της εισαγωγικής κλίμακας φορολογίας των αγροτών από το 22% στο 9% σε συνδυασμό με μειώσεις στο ΦΠΑ των αγρεφοδίων -από το 13% στο 6% για λιπάσματα και ζωοτροφές- και των αγροτικών μηχανημάτων -από το 23% στο 13%- ενίσχυσε το εισόδημα των παραγώγων άμεσα και απελευθέρωσε πόρους για επενδύσεις.

Επιπλέον, μείωσε τη φορολογία επί του τζίρου των αγροτών κατά 50% για όσους ασχολούνται με τη συμβολαιακή γεωργία ή προωθούν τα προϊόντα τους μέσω συνεργατικών σχημάτων. Μια πρόβλεψη που παρέχει ουσιαστικά κίνητρα στους παραγωγούς για να γίνουν μέλη συνεργατικών σχημάτων.

Στον τομέα της προστασίας τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενισχύθηκε ο ΕΛΓΑ με συνολική χρηματοδότηση €366 εκατ. Πόροι που επέτρεψαν να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που από το 2019 μέχρι σήμερα ξεπέρασαν το €1,1 δισ.

Ενώ για την αποτελεσματικότερη στήριξη των παραγωγών και την ταχύτερη και πιο δίκαιη και διαφανή καταβολή των αποζημιώσεων η Κυβέρνηση προχώρησε στον εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ με νέα πληροφοριακά συστήματα διασφαλίζοντας την ταχύτερη ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας και την πληρωμή των αποζημιώσεων εντός δώδεκα μηνών.

Ταυτόχρονα για προστατέψει την αξία και το brand name της ελληνικής παραγωγής, η Κυβέρνηση ξεκίνησε σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Ειδικά για τα προϊόντα γάλακτος, η έμφαση δόθηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Αποτέλεσμα ήταν στην τριετία 2021-2023 τα πρόστιμα για τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις να ξεπεράσουν τα €1.2 εκατ. Με αυτό τον τρόπο μπήκε τέλος στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είχε οδηγήσει σε καταρράκωση των τιμών για τους κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους και αλιείς.

Ήταν αυτές οι τομές στις οποίες προχώρησε η Νέα Δημοκρατία που οδήγησε το 47% των αγροτών να την επιλέξουν στις εκλογές του 2023. Παρεμβάσεις που θεμελιώνουν ένα ψηφιακό, βιώσιμο, ανθεκτικό, ανταγωνιστικό και πράσινο πρωτογενή τομέα. Υλοποιούν ένα σχέδιο υπέρ των αγροτών μας. Ικανό να εγγυηθεί το μέλλον τους και να εξασφαλίσει τα εισοδήματα τους