«Η δίκαιη ανάπτυξη στηρίζει τους εργαζομένους». Άρθρο μου στο «The President»

«Η δίκαιη ανάπτυξη στηρίζει τους εργαζομένους»
Άρθρο μου στο «The President» για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια πολιτική σύγχρονη και φιλελεύθερη που δημιουργεί πλούτο και στηρίζει στην πράξη τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η δίκαιη ανάπτυξη στηρίζει τους εργαζομένους

του

Γιώργου Στύλιου

Βουλευτή Άρτας ΝΔ

 

Το 2012 η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση. Η ανεργία ξεπερνούσε το 25% και στο διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας βρισκόταν στην 58η θέση, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένες επενδύσεων με αυτές να υπολογίζονται μόλις σε 1,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Η ελληνική οικονομία πλέον έχει σκαρφαλώσει δέκα θέσεις στο δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Competitiveness Center (WCC). Η ανεργία υπολογίζεται στο 10,8% (ΕΛΣΤΑΤ, Ιούλιος 2023.

Η οικονομία με σταθερά βήματα επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Το εθνικό χρέος σε αναλογία με το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. Περισσότερες και όλο και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και οι άμεσες ξένες επενδύσεις -σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- έφτασαν το 2022 τα 7,2 δισ. ευρώ. Ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2002.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που τα τελευταία πέντε χρόνια χαρακτηρίζεται από συνεχείς διεθνείς κρίσεις, με ρεαλισμό και προσοχή, η πολιτική που εφαρμόστηκε επέτρεψε στην Ελλάδα να βρεθεί ξανά σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και να αντιμετωπίζει το μέλλον ξανά με αισιοδοξία και σιγουριά. Κυρίως, όμως, μας επέτρεψε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον Αύγουστο του 2022 η χώρα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ενώ από το καλοκαίρι του 2023 άρχισαν οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τέσσερεις συνολικά Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης. Πρώτος ο DBRS έδωσε το Σεπτέμβριο του 2023 την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, για να έρθει η σειρά της Standard & Poosστις 19 Οκτωβρίου να κάνει το ίδιο. Οι δύο οίκοι επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την ορθότητα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αναπτυξιακές πολιτικές που ακολουθούμε δημιουργούν πλούτο. Και παράλληλα μας επιτρέπουν να στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για άρση της αναστολής των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας των εργαζομένων πριν η ανεργία βρεθεί κάτω από το 10%, όπως όριζε η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που το 2012 επέβαλλε «πάγωμα» το τριετιών, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας.

Το ίδιο και οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από 1.1.2024 στο δημόσιο τομέα. Για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί του Ε.Σ.Υ, δικαστικοί λειτουργοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέλη Δ.Ε.Π θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται.

Αυτές οι παρεμβάσεις αποδεικνύουν την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια μιας κυβέρνησης που στον πρώτο μήνα της νέας θητείας της έκανε πράξη το 50% του οικονομικού της προγράμματος. Εκπληρώνουν την υπόσχεση που η Νέα Δημοκρατία έδωσε στους πολίτες: να στηρίξει το εισόδημα τους.

 Όσο η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και ενισχύεται. Όσο το παραγωγικό μας μοντέλο εκσυγχρονίζεται και γίνεται πιο ανθεκτικό. Τόσο οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα κέρδη αυτής της ανάπτυξης. Αυτή τη φορά όχι χάρις στην πλασματική ανάπτυξη των δανεικών αλλά ως αποτέλεσμα μιας φιλελεύθερης και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής που δημιουργεί πλούτο.