Άρθρo στο «Πρώτο Θέμα – Μια στρατηγική για την Ελλάδα διεθνές hub στις μεταφορές και τα logistics

«Μια στρατηγική για την Ελλάδα διεθνές hub στις μεταφορές και τα logistics»

Άρθρo μου στο «Πρώτο Θέμα» για την ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών στη χώρα μας. Σήμερα η πατρίδα μας είναι ανάμεσα στις 20 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στις υπηρεσίες logistics. Με σχέδιο και δουλειά μπορούμε να πάμε ψηλότερα, να μετατρέψουμε την πατρίδας μας σε πρωταγωνίστρια στις διεθνείς μεταφορές.

Μια στρατηγική για την Ελλάδα διεθνές hub στις μεταφορές και τα logistics

του Γιώργου Στύλιου, Βουλευτή Άρτας ΝΔ

Η Ελλάδα το 2023 κατατάχθηκε 19η ανάμεσα σε 136 χώρες στον τομέα των μεταφορών και των logistics (LPI2023). Σύμφωνα με τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας σε πέντε χρόνια η χώρα μας σκαρφάλωσε από την 42η θέση που βρισκόταν το 2018 στις πρώτες 20 (LPI 2018). Άνοδος που υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητά της στρατηγικής που από το 2019 εφαρμόζουμε στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύγχρονη και ρεαλιστική πολιτική που στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του κλάδου και παράλληλα επενδύει στη διασύνδεση των μεταφορικών δικτύων με τους λιμένες της χώρας.

Ο τομέας των logistics, σήμερα, πρωτοστατεί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου ξεπερνούν τα €20 δισ, ποσοστό άνω του 10% του ΑΕΠ. Ενώ συνολικά το 7% των εργαζομένων της χώρας απασχολούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα οι μεταφορές αναδεικνύονται σε βασικό πυλώνα του μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και στήριγμα της ελληνικής μεταποίησης και αγροτικής παραγωγής.

Οι ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μεταφορές είναι η βάση της εξαγωγικής και παραγωγικής Ελλάδας που δημιουργούμε. Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών ενσωματώνει δύο Κοινοτικές Οδηγίες που ενισχύουν αυτή την προσπάθεια. Η πρώτη από αυτές δίνει το δικαίωμα στις ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις να μισθώνουν οχήματα από άλλες χώρες της Ε.Ε. Μια ρύθμιση που επιτρέπει στις ελληνικές μεταφορικές εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να μεγεθύνουν τον κύκλο εργασιών τους.

Όσο για τη δεύτερη ρύθμιση, αυτή απλοποιεί την αδειοδότηση των έργων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Ένα μεγάλο project που μεταμορφώνει την Ευρώπη με τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλών και αποτελεσματικών μεταφορικών υποδομών. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού €300 εκ. που αφορούν την κατασκευή των διασυνοριακών συνδέσεων της χώρας. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 αυτά τα έργα θα συνδέσουν τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες μας με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Αποτέλεσμα πιο γρήγορες, ασφαλείς, οικονομικές, και αποτελεσματικές μεταφορές για τα ελληνικά και ξένα προϊόντα, αλλά και για όλους τους πολίτες και τους ξένους επισκέπτες στη χώρας μας.

Η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μεταφορών και logistics με αφετηρία λιμάνια, όπως η Ηγουμενίτσα που αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς την Ιταλία, θα καταστήσει την Ελλάδα hub μεταφορών για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και γέφυρα του διαδρόμου Ασίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Μια θέση που θα βοηθήσει και τις τοπικές οικονομίες της πατρίδας μας να αποκτήσουν την πρόσβαση των προϊόντων τους στις αγορές. Γιατί η περιφερειακή ανάπτυξή της χώρας μας είναι αλληλένδετη με την ανάδειξη της χώρας σε πρωταγωνίστρια στις διεθνείς μεταφορές. Και αυτό με σχέδιο και δουλειά μπορούμε να το πετύχουμε.