Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τα θέματα των παραγωγών της Άρτας

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τα θέματα των παραγωγών της Άρτας. Συζητήσαμε για:
  • ▪️ την αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδη
  • ▪️ τις αποζημιώσεις  του ΕΛΓΑ
  • ▪️ τα αρδευτικά έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο στο νομό
  • ▪️ τα νέα έργα που σχεδιάζουμε
  • ▪️ το φράγμα Κομποτίου και τη μελέτη του που προχωρά
Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα της Άρτας είναι. μια συνεχής προσπάθεια. Μια μάχη που δίνω και θα δίνω πάντα δίπλα στους παραγωγούς!

Άρτα, 29 Νοεμβρίου 2023

 

Δελτίο Τύπου

 

Ο Γιώργος Στύλιος σε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συζητήθηκαν τα θέματα των παραγωγών της Άρτας

 

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε ο Γιώργος Στύλιος. Ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για μια σειρά από αγροτικά ζητήματα. Στην κορυφή της ατζέντας ήταν η αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη, η στήριξη των παραγωγών της Άρτας και ο προγραμματισμός μια σειράς έργων υποδομής για τον πρωτογενή τομέα του νομού.

Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης ενός αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη για την προστασία των καλλιεργειών εσπεριδοειδών. Μάλιστα, έδωσε συγχαρητήρια στους ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για το έργο τους. Μια πολύμηνη έρευνα που είχε χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του Υφυπουργού και συνεχίστηκε με τη νέα πολιτική ηγεσία. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη στήριξης και καθοδήγησης των παραγωγών εκ μέρους του Υπουργείου το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό και την πορεία των αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων της πεδιάδας της Άρτας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη χρηματοδοτεί έργα ύψους 16,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σχεδιάζεται μια νέα μελέτη και η κατασκευή νέων αρδευτικών. Σύγχρονες υποδομές που βελτιώνουν τη διαχείριση του νερού, μειώνουν τα κόστη για τους παραγωγούς και προστατεύουν τις καλλιέργειες από την ακαρπία και τον παγετό. Ο Γιώργος Στύλιος με το νυν Υπουργό συζήτησαν και τα επόμενα μεγάλα έργα στο νομό, όπως είναι το Φράγμα Κομποτίου. Με την επικαιροποίηση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της στήριξης των παραγωγών και των πληρωμών του ΕΛΓΑ για καλλιέργειες τους έχουν πληγεί από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Ενώ σημειώθηκε πως στην πρόσφατη πληρωμή στις 23 Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ κατέβαλλε στους παραγωγούς όλης της χώρας 28 εκατ. ευρώ. Ενώ οι παραγωγοί της Άρτας έλαβαν 1,2 εκατ. ευρώ και συνολικά της Ήπειρο 2 εκατ. ευρώ. Τέλος έγινε λόγος και για την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ και τη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Στύλιος δήλωσε: «Η εύρεση αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδη είναι ένα καλό νέο για τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας. Όπως εξίσου θετικό νέο είναι και η εξόφληση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για το έτος 2022 και μέρος του 2023. Ωστόσο είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, όπως τα αρδευτικά έργα και οι αγροτικές οδοποιίες που δημιουργούν τη βάση για την αναβάθμιση και ενίσχυση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα της Άρτας. Μια συνεχής προσπάθεια. Μια μάχη που δίνω και θα δίνω πάντα δίπλα στους παραγωγούς».