Τραπεζικό Σύστημα: Ένα ακόμη βήμα για μια πιο ισχυρή οικονομία. Άρθρο στην εφημερίδα «Political»

«Τραπεζικό Σύστημα: Ένα ακόμη βήμα για μια πιο ισχυρή οικονομία»

Άρθρο μου στην εφημερίδα «Political». H Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη. Ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και σημείωσε ρεκόρ ξένων επενδύσεων. Στοχεύουμε σε επιπλέον αναβαθμίσεις. Θωρακίζουμε το τραπεζικό σύστημα και ενισχύουμε τον ανταγωνισμό. Βάζουμε τα θεμέλια της «παραγωγικής» και «ισχυρής» Ελλάδας.

Τραπεζικό σύστημα: ένα ακόμη βήμα για μια πιο ισχυρή οικονομία

Πριν μερικές βδομάδες η UniCredit απέκτησε το 9% της Alpha Bank. Μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επένδυσε σε μία από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Επέλεξε για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2011 να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κίνηση αυτή αναγνωρίστηκε από τις Αγορές και τους επενδυτές, ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως όμως επιβεβαίωσε την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην «κανονικότητα».

Μετά τον οίκο Fitch που προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας πλέον τρεις από τους τέσσερεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης έχουν αποδώσει στην χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα. Δεκατρία χρόνια μετά την κρίση η Ελλάδα επιστρέφει στις Αγορές. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία. Στοχεύουμε σε νέες αναβαθμίσεις.

Αναβαθμίσεις που βοηθούν και τις τράπεζες, τον βασικό μηχανισμό στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων σε μια οικονομία. Και αυτό η Νέα Δημοκρατία το κατάφερε δημιουργώντας ένα πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, το σχέδιο «Ηρακλής» Χάρις στο οποίο μειώσαμε το ποσοστό των κόκκινων δανείων από το 40,6% που ήταν το 2019 στο 8,6% τον Ιούνιο του 2023. Πετυχαίνοντας την εξυγίανσή τους και βελτιώνοντας την αξιολόγησης τους. Εξέλιξη που μείωσε το κόστος δανεισμού τους και τις κατέστησε πιο ελκυστικές στους επενδυτές.

Σε μια κομβική στιγμή για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Έχοντας επιτύχει ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, 7,9 δισ. ευρώ το 2022, ο τραπεζικός τομέας καλείται να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των επενδύσεων που προσελκύουμε, κεντρικός στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Τα logistics, ο τουρισμός, ο τομέας της πληροφορικής, η πράσινη μετάβαση, καθώς και η βιομηχανία τροφίμων σε διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα είναι κλάδοι της οικονομίας με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Κλάδοι που με την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια πετύχαμε να μειώσουμε την ανεργία, για πρώτη φορά από το 2009, κάτω από το 10%.

Ο νόμος που ψηφίστηκε παρέχει επιπλέον εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες που μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον απλοποιεί ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικά. διασφαλίζοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών σύμφωνα με τις ανάγκες αγοράς και τους κανόνες του σύγχρονου επιχειρείν.

Τέλος εισάγει διατάξεις που επιτρέπουν σε μη Τραπεζικούς Φορείς να χορηγούν στεγαστικά δάνεια. Παρέμβαση που ενισχύει τον ανταγωνισμό και δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότησε σε πολίτες και επιχειρήσεις που αποκλείονταν από το τραπεζικό σύστημα.

Βήματα σταθερά σε ένα σχέδιο που εδώ και 5 χρόνια έχει θωρακίσει και αποκαταστήσει την υγεία του τραπεζικού μας συστήματος. Έχει βάλει τα θεμέλια μια ισχυρής και παραγωγικής Ελλάδας. Τους πυλώνες μιας βιώσιμης οικονομίας που εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις για το μέλλον. Μα πρωτίστως δημιουργεί μια ανάπτυξη που ωφελεί όλη την κοινωνία.