Άρθρο μου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εθνικό Σύστημα Τραύματος: Πολιτική ουσίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Άρθρο μου στο Πρώτο Θέμα. Το τραύμα δεν περιμένει – Η υγεία αλλάζει με έργα!
Το νέο Εθνικό Σύστημα Τραύματος θέτει τις βάσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών.
Με τη δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Τραύματος και την ενίσχυση της εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού, διασφαλίζουμε ότι κανείς δεν θα χάσει πολύτιμο χρόνο στη μάχη για τη ζωή.
Η Κυβέρνηση προχωρά μπροστά με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Ο πολίτης στο επίκεντρο – η υγεία σε πρώτο πλάνο!
Είμαστε δίπλα στον πολίτη!

 

Εθνικό Σύστημα Τραύματος: Πολιτική ουσίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Το τραύμα δεν περιμένει!

Στην Ελλάδα εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους ή υφίστανται σοβαρές αναπηρίες εξαιτίας μη έγκαιρης παροχής της κατάλληλης φροντίδας. Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος ήρθε με στόχο να μη χαθεί ποτέ ξανά πολύτιμος χρόνος.

Η αξία της πρωτοβουλίας αυτής αναδείχθηκε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – παρά την κριτική-δεν το καταψήφισαν και επέλεξαν να δηλώσουν «παρών». Η στάση αυτή των κομμάτων καταδεικνύει στην πραγματικότητα μια υπόρρητη συναίνεση. Είναι μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, παρά τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος ήρθε ως συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών, καθώς είχε προηγηθεί η θεσμοθέτηση του το 2022 με το άρθρο 50 του ν. 4950. Οι νέες ρυθμίσεις υιοθετήθηκαν με τη συμβολή επιστημόνων που χαίρουν καθολικής αναγνώρισης και με αξιοποίηση της εμπειρίας των πολιτών, μετά την εφαρμογή των αρχικών. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που είχα την ευθύνη της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου, διαπίστωσα την ευρύτερη αυτή σύμπνοια των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων ως απόρροια του τεκμηριωμένου και μεθοδικού διαλόγου.

Με άλλα λόγια, εμφανίζεται πλέον μια διαφορετική φιλοσοφία: η φιλοσοφία της διεξοδικής διαβούλευσης. Έχει εγκαινιαστεί μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης: λαμβάνονται μελετημένες αποφάσεις, εφαρμόζονται στην πράξη, αξιολογούνται από ειδικούς και, όπου χρειάζεται, γίνονται παρεμβάσεις για βελτίωση των συνθηκών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος αποβλέπει στο να θέσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών, ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Κύριες προβλέψεις του νόμου είναι οι εξής:

Η δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι.

Η ίδρυση 2 Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου Ι.

Η ανάπτυξη Κέντρων Τραύματος Επιπέδου ΙΙ.

Η δημιουργία Σταθμών Τραύματος.

Η οργάνωση ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου Δικτύου Υγειονομικών Σχηματισμών.

Η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος.

Η εξειδίκευση και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έθεσε την υγεία στην πρώτη γραμμή για το 2024-2027. Παρά τις εγγενείς αδυναμίες και τις δυσκολίες, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα. Τα αυξημένα αντανακλαστικά και ο αποτελεσματικός συντονισμός είναι οι βασικές επιδιώξεις.

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ όμως είναι ένας μαραθώνιος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Χρειάζεται δηλαδή χρόνος για να προσαρμοστεί το προσωπικό στις νέες πολιτικές και να μπορεί να τις εφαρμόσει αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί ριζικά από το 1985, από όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο σημερινός Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας. Η πληθυσμιακή κατανομή, οι συγκοινωνιακές υποδομές και οι επιστημονικές εξελίξεις διαφοροποίησαν τις απαιτήσεις, καθιστώντας αναγκαίες παρεμβάσεις όπως αυτή.

Η πρόοδος δεν έρχεται εν μία νυκτί. Απαιτείται διαρκής προσπάθεια, προσήλωση, αξιολόγηση, τεκμηριωμένες θέσεις και πολιτική βούληση. Χρειάζονται λύσεις που να είναι ρεαλιστικές και, όπου απαιτείται, διορθωτικές παρεμβάσεις με πρακτικό αντίκρισμα. Η αποφασιστικότητα είναι το κλειδί της προόδου.

Όραμά μας είναι ένα σύστημα υγείας που θα εμπιστεύεται ο πολίτης. Κύρια στόχευση είναι η Ελλάδα να γίνει ένα σημείο αναφοράς, να αναγνωρίζεται ευρύτερα ως μια Χώρα με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες υγείας. Επίκεντρο της πολιτικής αυτής είναι ο άνθρωπος. Βήμα-βήμα η υγεία στην Ελλάδα αλλάζει, και αλλάζει με έργα!