Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αναπλήρωση του εισοδήματός των παραγωγών της Άρτας από τις απώλειες που προκάλεσε η ακαρπία στο Ακτινίδιο

Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αναπλήρωση του εισοδήματός των παραγωγών της Άρτας από τις απώλειες που προκάλεσε η ακαρπία στο Ακτινίδιο
Συνολικά έθεσα πέντε ερωτήματα, αναμεσά τους ζητώ απαντήσεις για:
• το αν προτίθεται το Υπουργείο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ);
• ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να λάβει για τη στήριξη των ακτινιδιοπαραγωγών της Άρτας;
• και αν στον υπό σχεδίαση εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, προβλέπεται η κάλυψη της ακαρπίας;
Είμαι σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς ακτινιδίου της Άρτας, της Ηπείρου και της Χώρας. Παρακολουθώ και συνεργάζομαι με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί λύση. Εξαντλώ κάθε δυνατότητα για τη στήριξή τους. Είμαι δίπλα τους!

Άρτα, 22 Ιουλίου 2024

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση Γιώργου Στύλιου για την ακαρπία στο ακτινίδιο και τη στήριξη των παραγωγών της Άρτας

 

Με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Γιώργος Στύλιος, αναδεικνύει το ζήτημα της ακαρπίας στις καλλιέργειες ακτινιδίου της Άρτας το 2023. Ζητά, επιπλέον, να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες στήριξης και αναπλήρωσης του εισοδήματος των παραγωγών της Άρτας που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο.

Ο κ. Στύλιος, επισημαίνει πως έχει άμεση γνώση του ζητήματος αφού ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές που καλλιεργούνται ακτινίδια την άνοιξη του 2023. Υπογραμμίζοντας πως οι απώλειες στην παραγωγή εκτιμώνται στο 30% έως 50% της σοδειάς. Ποσοστό που οδηγεί σε σημαντική απώλεια εισοδήματος τους παραγωγούς, αλλά το οποίο ο ΕΛΓΑ, λόγω του ασφαλιστικού του Κανονισμού, δεν καλύπτει.

Ωστόσο, η ένταση του προβλήματος και οι ενέργειές του οδήγησαν στην ενεργοποίηση επιτροπής αποτελούμενης από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Άρτας και του ΕΛΓΑ Ηπείρου με σκοπό την εκτίμηση των ζημιών. Η επιτροπή έχει καταθέσει το πόρισμά της στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΕΛΓΑ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο βουλευτής Άρτας ΝΔ, διατυπώνει τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

  1. Έχετε λάβει γνώση της εισήγησης της κοινής επιτροπής (ΔΑΟΚ Άρτας-ΕΛΓΑ Ηπείρου) για αποζημίωση των παραγωγών ακτινιδίου της Άρτας;
  2. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ);
  3. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε για τη στήριξη των ακτινιδιοπαραγωγών της Άρτας;
  4. Αν στον υπό σχεδίαση εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, προβλέπεται η κάλυψη της ακαρπίας;
  5. Προτίθεστε να μελετήσει την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΚΑΠ 2023-2027 για την ενεργοποίηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου που θα επιτρέψουν την κάλυψη ζημιών λόγω φαινομένων συνδεόμενων με την κλιματική κρίση;

Με αφορμή τις παραπάνω ερωτήσεις ο κ. Στύλιος σημείωσε: «είμαι σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς ακτινιδίου της Άρτας, της Ηπείρου και της Χώρας. Παρακολουθώ και συνεργάζομαι με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί λύση. Εξαντλώ κάθε δυνατότητα για τη στήριξή τους. Είμαι δίπλα τους!»