Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν πραγματικό ιεράρχη που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση της ελληνόφωνης ορθόδοξης παράδοσης και ιεραποστολής.
Ο Αναστάσιος υπήρξε πολύγλωσσος και σοφός. Με διορατικότητα μετέδωσε το φως της ελληνικής ορθοδοξίας, χαράσσοντας τον δρόμο και θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη γενιά.
Με σύνεση και αποφασιστικότητα, διασφάλισε τη συνέχεια του ελληνισμού στην Αλβανία. Με θάρρος και καρτερικότητα αντιμετώπισε δυσκολίες και προκλήσεις.
Η παρακαταθήκη του θα συνεχίσει να μας εμπνέει.
*Φωτογραφίες αρχείου από την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, το Πάσχα του 2016.
**Ο Αναστάσιος ανασυγκρότησε 460 ενορίες, αναστύλωσε 162 μοναστήρια και εκκλησίες, ανήγειρε 155 νέους ναούς. Τους έχτισε εκ θεμελίων, με «τις πέτρες εκείνων που μας λιθοβολούσαν σε κάθε βήμα μας», όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. (πηγή εφημερίδα Καθημερινή)




