Στη Βαρσοβία, στη Διάσκεψη των Επιτροπών Υγείας της Ε.Ε

Βρέθηκα στη Βαρσοβία, στη Διάσκεψη των Επιτροπών Υγείας της Ε.Ε., όπου είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη Βουλή των Ελλήνων.
Έκανα τρεις παρεμβάσεις για:
την ασφάλεια των φαρμάκων και την ανάγκη ευρωπαϊκής φαρμακευτικής κυριαρχίας,
την πρόληψη της ψηφιακής εξάρτησης των παιδιών,
τις εθνικές μας πολιτικές για την πρόληψη στην υγεία.
Η υγεία των πολιτών απαιτεί σοβαρές, μακροπρόθεσμες πολιτικές και ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα  καταθέτει προτάσεις, αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοστατεί στα θέματα αυτά.

Άρτα, 21 Μαΐου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:Ο Γιώργος Στύλιος στην διακοινοβουλευτική διάσκεψη των Επιτροπών Υγείας στη Βαρσοβία

– Η Ελλάδα με ουσιαστικές προτάσεις στη συζήτηση για τις σύγχρονες προκλήσεις υγείας στην Ε.Ε.

 

Στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη των Επιτροπών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 18-19 Μαΐου, συμμετείχε ο Γεώργιος Στύλιος με την ιδιότητα του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Κεντρικά θέματα της Διάσκεψης αποτέλεσαν: Η ασφάλεια των φαρμάκων, η ψηφιακή εξάρτηση παιδιών και εφήβων, καθώς και η πρόληψη στην υγεία.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στις τρεις παραπάνω θεματικές με ισάριθμες τοποθετήσεις: Αρχικά, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της φαρμακευτικής αυτάρκειας, παρουσιάζοντας τη νέα επένδυση 180 εκατ. ευρώ στην Τρίπολη για την παραγωγή φαρμάκων και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων που ανέπτυξε η Ελλάδα και αξιοποιεί επιδημιολογικά δεδομένα.

Στη συνέχεια, στάθηκε στις επιπτώσεις της ψηφιακής εξάρτησης. Επισήμανε ότι πάνω από 80% των παιδιών 4–17 ετών στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ ανέδειξε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως η δημιουργία εθνικού δικτύου πρόληψης, η εφαρμογή εργαλείων γονικού ελέγχου και η απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία.

Τέλος, στην τρίτη τοποθέτησή του, ο κος Στύλιος, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της πρόληψης στη δημόσια υγεία. Παρουσίασε το εθνικό πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», που εστιάζει στον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και στα καρδιαγγειακά νοσήματα, με ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν τους πολίτες. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη σύσταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων ως ΝΠΔΔ, που θέτει επαγγελματικά πρότυπα στο πεδίο της υγείας και της πρόληψης.

Με το πέρας της διάσκεψης, ο κ. Στύλιος δήλωσε: «Η υγεία των πολιτών απαιτεί σοβαρές, μακροπρόθεσμες πολιτικές και ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα εφαρμόζει πρακτικές που προσφέρουν χρήσιμα παραδείγματα και πρακτικές λύσεις, ενισχύοντας με ουσιαστικό τρόπο τον ευρωπαϊκό διάλογο για την υγειονομική ασφάλεια».