“Στη θέση του απλού πολίτη” – Άρθρο μου στο Πρώτο Θέμα

Στη θέση του απλού πολίτη

Προεδρεύοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση των προτεινόμενων νέων Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, αναρωτήθηκα για την εικόνα που εισπράττει ο μέσος πολίτης από την όλη διαδικασία. Αυτός ή αυτή που μας παρακολουθεί εκείνη τη στιγμή από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο.

Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών, όπως και της Ολομέλειας, προβάλλονται ελεύθερα από το Κανάλι της Βουλής, πολλές φορές και σε επανάληψη μέσα στη μέρα. Επιπλέον, όποιος θελήσει έχει τη δυνατότητα να τις βρει και από το αρχείο που υπάρχει στον ιστότοπο της Βουλής. Με αυτούς τους πολίτες, λοιπόν, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου για το θέαμα που παρακολουθούσαμε.

Παρατηρώντας μια αντιπολίτευση μονίμως εκτός θέματος. Τον κανονισμό να παραβιάζεται συστηματικά και τον χρόνο των τοποθετήσεων να μην τηρείται από την αντιπολίτευση ποτέ. Κατανόησα το γιατί οι πολίτες εμφανίζονται στις έρευνες της κοινής γνώμης, να κρίνουν αρνητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία με κανόνες και συγκεκριμένο θέμα, η αντιπολίτευση, επέδειξε ξανά την παντελή απουσία πολιτικού πολιτισμού και στοιχειώδους διάθεσης διαλόγου που τη διακρίνει. Καλούμενη να εκφέρει γνώμη για τις επιλογές των προσώπων που θα διοικήσουν τις Υγειονομικές Περιφέρειες τα επόμενα χρόνια, λειτούργησε αταβιστικά. Εγκλωβισμένη στον ρόλο του αρνητή, εμμένοντας στην ευκολία του «όχι σε όλα».

Χωρίς να διαθέτει επιχειρήματα για να αμφισβητήσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Χωρίς να μπορεί να προβάλλει ενστάσεις για τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν. Η αντιπολίτευση με μικροκομματική και μικροσυνδικαλιστική λογική, έθεσε ζητήματα χωρίς συνάφεια με την όλη διαδικασία ή τα καθήκοντα των νέων Διοικητών.

Αντί να ρωτήσουν τους προτεινόμενους Διοικητές πως αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ή τις προτεραιότητες που θέτουν στα νέα τους καθήκοντα, αναλώθηκαν σε εκτός θέματος ερωτήματα και ρητορεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση για τα εμβόλια του COVID-19. Αλλά και ερωτήσεις για ενοίκια κτιρίων και για την υγειονομική περίθαλψη των τροφίμων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Ειδικά το τελευταίο ζήτημα ανέδειξε ξεκάθαρα την προχειρότητα με την οποία η Αντιπολίτευση αντιμετώπισε την όλη διαδικασία. Τα σωφρονιστικά ιδρύματα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όχι του Υγείας. Και το πλέον σημαντικό, οι τρόφιμοι των φυλακών λαμβάνουν ακριβώς την ίδια φροντίδα υγείας με τους υπόλοιπους πολίτες. Η μόνη διαφορά είναι πως κατά την παραμονή ή τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο φρουρούνται.

Κάποιοι, δε, προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα για τις επιλογές των προτεινόμενων, χαρακτηρίζοντάς τες ως κομματικές. Εσκεμμένα αγνοώντας πως αυτές έγιναν μέσα από ένα νέο πρωτοπόρο και αντικειμενικό σύστημα. Μια διαδικασία υπό την πλήρη εποπτεία του ΑΣΕΠ και με πολλαπλά στάδια. Ξεκινώντας από τον γραπτό διαγωνισμό, ένα τεστ δεξιοτήτων που μάλιστα διορθώθηκε αυτοματοποιημένα από Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, συνυπολογίζοντας, εν συνεχεία, τα ακαδημαϊκά προσόντα, την προϋπηρεσία και τη συνάφεια των σπουδών με το αντικείμενο της διοίκησης και της υγείας και καταλήγοντας στην προφορική συνέντευξη.

Μπροστά σε μια θετική μεταρρύθμιση στη διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επέλεξε τη στείρα αντιπαράθεση. Προτίμησε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» παρά να στηρίξει μια προσπάθεια επιλογής ικανών και αποτελεσματικών στελεχών. Ιδίως σε ένα τομέα όπως είναι η υγεία, όπου οι πολίτες ζητούν τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα, συναίνεση και σύνθεση.

Απέναντι σε μια διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμφωνήσουν η πλειοψηφία των κομμάτων επέλεξε την ευκολία της δημιουργίας τεχνητής έντασης και αντιπαράθεσης παρά τη δύσκολη οδό των συγκλήσεων. Από τα οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο τα δύο επέλεξαν να ψηφίσουν παρόν, ενώ τα υπόλοιπα έξι καταψήφισαν. Αποδεικνύοντας πόσο έξω από τη λογική τους είναι το να προσφέρουν λύσεις, ενναλακτικές προτάσεις ή απλά συναίνεση.

Η λογική της αντιπολίτευσης συνοψίζεται στην απαξίωση της όλης διαδικασίας και την υπονόμευση κάθε προσπάθειας συνεννόησης. Σε μια κοντόθωρη προσπάθεια να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Μια εκ του ασφαλούς κριτική, αφού γνωρίζει πως υπάρχει η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία εξασφαλίζει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Απέναντι σε αυτή την υποκριτική και επιζήμια στάση η Νέα Δημοκρατία απαντά με σοβαρότητα και θάρρος. Επιλέγοντας να εισάγει και να εφαρμόσει μια καινοτόμα και διαφανή διαδικασία. Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για ένα πιο ευρωπαϊκό και αποτελεσματικό κράτος, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και δημιουργώντας μια δημόσια διοίκηση αποκλειστικά στην υπηρεσία του πολίτη.