Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την αποθήκευση ενέργειας.
Προωθούμε:
- Μέτρα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων και αυτοκατανάλωσης.
- Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων.
- Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
- Κίνητρα και διευκολύνσεις στους παραγωγούς ενέργειας για χρήση μεθόδων αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες και οι μονάδες αντλησιοταμίευσης.
- Ειδική ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο.
Για μια «πράσινη μετάβαση» προς όφελος όλων: καταναλωτών, παραγωγών και επενδυτών.
Παίρνουμε τα μηνύματα και οργώνουμε ένα Κράτος βιώσιμο και ανθεκτικό.
Για το παρόν και για ένα καλύτερο αύριο. Με θάρρος, με αποφασιστικότητα!
Άρτα, 01.11.2024
Δελτίο Τύπου
Θέμα: Ο Γιώργος Στύλιος υποστηρίζει στη Βουλή πρωτοβουλίες για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την αποθήκευση ενέργειας
O Γιώργος Στύλιος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Ο Βουλευτής τόνισε αρχικά ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες διεθνώς στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το 2023, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 57% των ενεργειακών αναγκών της Χώρας μας. Οι μικροί επενδυτές παραγωγοί ενέργειας είναι 11.000.»
Επεσήμανε ότι ήδη από το 2019 ακολουθείται μια στρατηγική πολιτική με στόχο την ενεργειακή αυτονομία, την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα και την αποντιζελοποίηση της παραγωγής. Η μεταβολή ωστόσο των δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου επηρέασε τις τιμές της ενέργειας.
Ακολούθως, επικεντρώθηκε στις βασικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου:
- Στα μέτρα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοκατανάλωσης.
- Στη θέσπιση προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων. Όπως σημείωσε, τίθεται το πλαίσιο για τη δημιουργία «Clusters», δηλαδή ομάδων δημοσίων κτηρίων, που θα αναβαθμίζονται από κοινού.
- Στην απλοποίηση και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ. Για παράδειγμα, για ΑΠΕ κάτω των εκατό πενήντα κιλοβάτ οι οριστικοί όροι σύνδεσης στο δίκτυο χορηγούνται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
- Στα κίνητρα και στις διευκολύνσεις των παραγωγών για χρήση μεθόδων αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες και οι μονάδες αντλησιοταμίευσης.
- Στην ενίσχυση των έργων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο.
Ολοκληρώνοντας, ο Γιώργος Στύλιος υπογράμμισε ότι: «Είναι δημόσια ευθύνη να οργανωθεί ένα σύγχρονο και επίκαιρο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό άλλωστε αποτελεί μία συμφωνία και δέσμευση της Χώρας μας σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο… Οργώνουμε ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμο και ανθεκτικό»