Tοποθέτησή μου στην 62η Διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου με θέμα την ενεργειακή συνεργασία, που έλαβε χώρα στο Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας

Tοποθέτησή μου στην 62η Διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου με θέμα την ενεργειακή συνεργασία, που έλαβε χώρα στο Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας!
Στην 7η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή και χρήση ενέργειας από ΑΠΕ και ανάμεσα στους 20 κορυφαίους προορισμούς για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα, η  Ελλάδα σήμερα πρωταγωνιστεί στην Πράσινη Μετάβαση.
Με μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και οι σταθερές συμμαχίες αποτελούν την οδό για την ειρήνη και την κοινή ευημερία των χωρών της περιοχής!

Άρτα, 29 Απριλίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γ. Στύλιος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

 

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τη Βουλή των Ελλήνων στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο Γιώργος Στύλιος βρέθηκε στην Τουρκία και την πόλη του Ζονγκουλντάκ. Εκεί, στις 27 και 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η 62η Διάσκεψη του Οργανισμού με θέμα την ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στα Κράτη-μέλη και τις κοινές δράσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση του Ευξείνου Πόντου σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας.

Λαμβάνοντας το λόγο στη Διάσκεψη, ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και στην ενεργειακή πολιτική που η Ελλάδα ακολουθεί από το 2019 με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας της, την απεξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες, την αποντιζελοποίηση της παραγωγής της και την μετάβασή της στην «πράσινη οικονομία».

Εστίασε στο γεγονός πως η Χώρα μας ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης επενδύει ένα μεγάλο μέρος των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αλλά και Εθνικών πόρων στην πράσινη μετάβαση και στη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μια στρατηγική που ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας μας και υλοποιεί την Εθνική πολιτική για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας μας.

Χάρις στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για την παραγωγή και την εμπορία ενέργειας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επένδυση σε υποδομές και τα φυσικά της πλεονεκτήματα, η Ελλάδα σήμερα είναι στην 7η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες για ξένες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως με την κατασκευή υποδομών όπως ο Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και οι αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο ΤΑP, Ελλάδα σήμερα αποτελεί ενεργειακό κόμβο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου. Ενώ στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ρόλο μας, αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή που σήμερα στην περιφέρειά της έχει δύο ενεργά θέατρα συγκρούσεων στην Ουκρανία και το Ισραήλ.

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο Γιώργος Στύλιος υπογράμμισε τον ρόλο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC), ως φόρουμ που προσφέρει ευκαιρίες για περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και ενισχύει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Σημειώνοντας πως: «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου σε συνδυασμό με τις σταθερές συμμαχίες και την αλληλοκατανόηση αποτελούν το δρόμο για την ειρήνη και την κοινή μας ευημερία. Ας εργαστούμε λοιπόν για αυτό!»