Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα
Το 2023 αποτελεί χρονιά σταθμό για την ελληνική οικονομία. Μετά από δεκατρία χρόνια ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Δύο Διεθνείς Οικονομικοί Οίκοι ο DBRS και η S&P τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα προχώρησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Επιτυχία που οφείλετε, όπως και οι δύο ξένοι Οίκοι αναγνωρίζουν, στην προσήλωσης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και την τήρηση των δημοσιονομικών της στόχων.
Ένα μείγμα πολιτικής που αντιμετωπίζει δομικές παθογένειες του παραγωγικού μας μοντέλου και κυρίως καθιστά την Ελλάδα ξανά ελκυστική σε ξένα κεφάλαια και στρατηγικούς επενδυτές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η είσοδος της UniCredit στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα από τη συμφωνία εξαγοράς του 9% της Alpha Bank. Ένα καλό νέο που επιβεβαιώνει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική μιας σειράς κλάδων της οικονομίας.
Βασικός στόχος του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πολιτική της Κυβέρνησης αποτελεί η διαφοροποίηση της παραγωγικής μας βάσης. Τομείς που παραδοσιακά η Ελλάδα είχε ισχυρή παρουσία όπως ο τουρισμός και τα logistics ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία 5 χρόνια. Το 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 21 δισ. ευρώ και στον τομέα των logistics, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είμαστε ανάμεσα στις 20 κορυφαίες χώρες στον Κόσμο.
Ωστόσο πλέον και τομείς, όπως η μεταποίηση και οι εξαγωγές, που διαχρονικά υστερούσαμε αναπτύσσονται με ταχύτητα και γίνονται ανταγωνιστικοί. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Το 2023 η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 5 ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν τη βιομηχανική τους παραγωγή. Χαρακτηριστικά η βιομηχανία το 2022 δημιούργησε το 10,3% του ΑΕΠ με προοπτικές περαιτέρω ανόδου το 2023 και στόχο να φτάσει στο 15% το 2030. Ταυτόχρονα και στον πρωτογενή τομέα είχαμε σημαντική ενίσχυση της παραγωγής. Το 2020 κατορθώσαμε για πρώτη φορά μετά το 1984 να εξαγάγουμε περισσότερα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα από όσα εισηγάγαμε, μετατρέποντας έναν τομέα που είχε φτάσει να είναι ελλειματικός έως και 2 δισ. το χρόνο σε πλεονασματικό. Μάλιστα το πρώτο τετράμηνο του 2023 το πλεόνασμα έφτασε τα 575 εκατ. ευρώ.
Μεταποίηση και αγροτική παραγωγή αποτελούν το κινητήριο μοχλό των ελληνικών εξαγωγών που πλέον αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ . Αυτό το πετύχαμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση του Δημοσίου που μείωσε την γραφειοκρατία, η στήριξη των επιχειρήσεων για να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες, ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η επιλογή να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση. Μια στρατηγική επιλογή που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα στην 7η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Αυτές οι αλλαγές έχουν άμεσα οφέλη για τους πολίτες . Η ανεργία μειώθηκε στο 10,8% το 2023. Μάλιστα σε τέσσερεις περιφέρειες είχαμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην αύξηση της απασχόλησης, με την Ήπειρο, ειδικά, να σημειώνει αύξηση κατά 7,7%. Την ίδια στιγμή έπειτα από συνεχόμενες αυξήσεις του βασικού μισθού η Κυβέρνηση προχωρά στην επαναφορά των τριετιών για τον ιδιωτικό τομέα και σε αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς από 1.1.2024.
Μένουν πολλά να γίνουν. Η ανεργία χρειάζεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, το ίδιο και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτό, όμως, θα το πετύχουμε μόνο παραμένοντας σταθερά και τολμηρά στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Με την ίδια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και προχωρώντας σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις: στη διακυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, την απονομή της δικαιοσύνης, θα δημιουργήσουμε την ισχυρή και παραγωγική Ελλάδα.