Ένα βήμα μπροστά για την Υγεία: Δημιουργία ειδικών μονάδων» Άρθρο μου στο The Standard

«Ένα βήμα μπροστά για την Υγεία: δημιουργία ειδικών μονάδων»
Άρθρο μου στο The Standard για τον Νόμο Πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας που δημιουργεί 19 Νέες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με εγκεφαλικό σε όλη την χώρα. Μια παρέμβαση που απαντά σε πραγματικές ανάγκες και κάνει ένα ακόμα βήμα προς ένα αποτελεσματικότερο και πιο ανθρώπινο Σύστημα Υγείας που είναι δίπλα στους πολίτες.
 
 

Ένα βήμα μπροστά για την Υγεία: δημιουργία ειδικών μονάδων

Άρθρο του Γιώργου Στύλιου Βουλευτή Άρτας ΝΔ

 

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύγχρονου, πιο αποτελεσματικού και πιο ανθρώπινου. Στόχος μας είναι να παράσχουμε στους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της χώρας μας άριστες υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο αυτός ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος.

Ο άμεσος στόχος, ειδικά στον νευραλγικό τομέα της υγείας, είναι να απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Να σώζουμε ζωές. Με αυτή τη διπλή στόχευση το Υπουργείο Υγείας προωθεί μια σειρά από παρεμβάσεις και τομές στο Ε.Σ.Υ που αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητά του και απαντούν άμεσα σε πραγματικές ανάγκες.

Μια τέτοια παρέμβαση αποτελεί και η δημιουργία νέων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας αποκλειστικά για ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια σε 19 νοσοκομεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ένα πλέγμα κατάλληλα εξοπλισμένων και στελεχωμένων ΜΑΦ που θα παρέχουν άμεσα θεραπεία και αποκατάσταση στους ασθενείς με εγκεφαλικά.

Στην Ελλάδα ετησίως έχουμε 50.000 περιστατικά εγκεφαλικών, 11.500 συνάνθρωποί χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 14.000 οδηγούνται σε μόνιμες αναπηρίες. Οι ΜΑΦ μπορούν να σώσουν ζωές καθώς εκτιμάται πως με τη λειτουργία τους η θνητότητα των ασθενών θα μειωθεί κατά 5% και οι μόνιμες αναπηρίες κατά 17%. Για αυτό αξίζει να τονιστεί πως η επιλογή των νοσοκομείων που θα φιλοξενήσουν τις ΜΑΦ έγινε με βάση τις υποδομές και το διαθέσιμο προσωπικό τους, ώστε να καταστούν άμεσα λειτουργικές.

Ενώ και στις επικείμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπαρχή σαφή πρόβλεψη για τη στελέχωση των ΜΑΦ. Απόδειξη της σοβαρότητας και του σχεδίου με τον οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται σε όλους τους τομείς, και πρωτίστως στην υγεία.

Αυτή η παρέμβαση ακολουθεί διεθνείς πρακτικές και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει το πλαίσιο και τις βάσεις για ένα πλήρες δίκτυο φροντίδας ασθενών με εγκεφαλικά στην Ελλάδα. Ένα πλέγμα μονάδων που σταδιακά θα συμπληρώνεται και θα δυναμώνει εντάσσοντας περισσότερα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Με καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και βασιζόμενοι στον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας αντάξιο των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών μας. Τώρα, όμως, κάνουμε την αρχή και με αυτές τις 19 νέες ΜΑΦ δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία και ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να είμαστε δίπλα στους πολίτες, δίνοντας λύσεις και βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.